День донора на Суспільному Запоріжжя

День донора на Суспільному Запоріжжя

14 чер. 2019

14 червня - Всесвітній день донора крові. Суспільний мовник Запоріжжя присвятив цьому дню етер ранкового шоу та представив сюжети спецпроєкту #яДонор.

Коли готували сьогоднішній етер, то намагалися знайти людей, які не випадково стають донорами, а саме мають мотивацію здавати кров, щоб рятувати життя. Історії різні - хтось починав здавати кров для друзів, хтось сам потребував допомоги. Та головне, що після таких випадків до них прийшло розуміння - сьогодні здаєш кров, а завтра вона врятує життя. Сподіваємось, що наш етер також когось вмотивував і завтра принаймні на кількох людей у банку донорів стане більше”, - розповіла шеф-редакторка творчої групи “Ранок” Ольга Яковлева.

До студії завітав Олександр Саржевський, завідувач відділенням трансфузіології Запорізької обласної лікарні. Він розповів, що банк крові потребує постійного поповнення і День донора - це привід нагадати суспільству про таку потребу. За словами завідувача відділенням, для Обласної лікарні на рік потрібно близько десяти тисяч донорів та постійний додатковий запас донорських речовин для непередбачуваних надзвичайних ситуацій.

Олександр Саржевський розповів також ро користь донорства для самих донорів:

Кроводача стимулює імунну систему, донори рідше хворіють. Щодо цього є незалежні багатоцентрові дослідження. Донори рідше хворіють на гострі респіраторно-вірусні хвороби. Кроводача стимулює серцево-судинну систему. Якщо говорити в аспекті війни, то воїну, що проходить строкову службу, потрібно регулярно здавати в цей час кров для того, щоб бути готовим до будь-якої втрати крові. В усякому разі, така тактика - в ізраїльській армії, яка воює доволі часто”.

У студії також поспілкувалися з почесним донором України Олександром Купрієм (начальник відділу обслуговування ГУ ДСНС України в Запорізькій області). Він здає кров більше сорока років і за цей час здійснив уже сто п’ятдесят дві донації, у тому числі - і прямих переливань в екстрених ситуаціях.

Про що ще розповідали гості ранкового етеру - дивіться в записі програми “Ранок: Запоріжжя” на нашій сторінці в мережі “Фейсбук”.

Також до Всесвітнього дня донора крові ранкова редакція Суспільного мовника Запоріжжя провела бліц-опитування серед мешканців Запоріжжя та підготувала серію відеороликів #яДонор про запорізьких донорів, кров яких рятує чужі життя. Своїми історіями поділилися Віктор Кривоносов, Каріна Заєць, В’ячеслав Ганніч та Сніжана Малиновська.

Ці сюжети також можна подивитися в записі ранкового етеру.