Безпека літнього відпочинку: у

Безпека літнього відпочинку: у "Звітах_наживо" на Суспільному Запоріжжя - співробітники ГУ ДСНС України в Запорізькій області

1 лип. 2019

27 червня у Звітах_наживо Суспільного Запоріжжя звітували співробітники ГУ ДСНС України в Запорізькій області: головний інспектор відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Сергій Мельник та начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України у Запорізькій області Олександр Сичов. 

Говорили про перевірку та безпеку літніх таборів і баз відпочинку, безпечний відпочинок на воді, стан пожежної безпеки під час жнив,  запобігання нещасним випадкам, а також про підготовку особового складу до надзвичайних ситуацій, які можуть трапитися влітку у зв’язку з погодними умовами, сезонними особливостями та суспільно-політичними процесами

Проводиться постійно удосконалення особового складу. Буквально сьогодні проводили спільно з правоохоронними органами підготовку до виборчого процесу. Були проведені навчання, до яких залучалися і наші підрозділи, 5 одиниць техніки, 20 осіб особового складу. Відпрацьовувалися різні події, які можливі на виборчих дільницях, - розповів Олександр Сичов. - На жаль, є у нас зараз збільшення пожеж в екосистемах, тому що засушлива погода. На 27 червня було зафіксовано 39 пожеж в екосистемах і постійно ця цифра зростає. Це один напрямок (роботи рятувальників). Другий напрямок - це рятування людей на водних об’єктах, оскільки курортний сезон, дуже багато людей відпочивають, тому цьому приділяється також велика увага. І, як я вже сказав, виборчий процес, до якого ми готуємося.”

Начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України у Запорізькій області навів статистику кількості врятованих і загиблих на воді осіб, а також сказав, які заходи безпеки слід вживати. Найбільш важливі: не купатися і не пірнати в непризначених для цього місцях, не купатися в стані алкогольного чи іншого сп’яніння, не залишати дітей без нагляду, бути уважними, знаходячись поблизу водойми, уміти надавати першу домедичну допомогу.

За словами Олександра Сичова, у місцях підвищеної конценрації нещасних випадків (як Каховське водосховище в зимовий період, Азовське узбережжя в курортний сезон та пляжі на річці Дніпро) є рятувальні пости комунального підпорядкування та пости ДСНС:

“У нас функціонують п’ять рятувальних постів на узбережжі в Приморському, Приазовському і Якимівському районах. Загальна чисельність рятувальників ДСНС - 71 особа. З них 34 водолази, на озброєнні яких знаходиться 36 одиниць техніки”, крім того “будь-який пожежно-рятувальний підрозділ має мінімальне оснащення для рятування на воді”.

Головний інспектор відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Сергій Мельник розповів про перевірку протипожежної безпеки:

На території Запорізької області місцевими органами виконавчої влади визначено 416 місць масового відпочинку на водних об’єктах, у тому числі - 330 пляжів. У 2019 році відповідно до “Плану проведення планових перевірок на 2019 рік”, інспекторським складом здійснено 152 планових та 39 позапланових перевірок закладів відпочинку. За результатами перевірок притягнено до відповідальності 141 посадову особу та готується 14 адміністративних позовів до суду.”

Як повідомив Сергій Мельник, найпоширеніші порушення - це масова відсутність систем протипожежного захисту (пожежних сигналізацій), відсутність обробки опорних дерв’яних поверхонь вогнезахисною сумішшю, масова відсутність рятувальних постів на пляжах баз та інформаційних стендів. 

Крім планових, проводяться також позапланові перевірки. У разі виявлення порушень, що несуть загрозу життю і здоров’ю людей, готуються позовні заяви.

Під час звіту і відповідаючи на запитання ведучої та глядачів, співробітники ГУ ДСНС України в Запорізькій області розповіли про заходи безпеки під час підтоплень (паводку) та при виявленні підозрілих вибухонебезпечних предметів. А також нагадали, що в разі надзвичайної ситуації слід викликати спеціальні служби.

Більше подробиць - у записі  #Звітів_наживо на YouTube-каналі Суспільного Запоріжжя.