За медіапідтримки UA: ЗАПОРІЖЖЯ відбувся Всеукраїнський фестиваль театрів-лабораторій «VIEfest 2019»

За медіапідтримки UA: ЗАПОРІЖЖЯ відбувся Всеукраїнський фестиваль театрів-лабораторій «VIEfest 2019»

2 жов. 2019

З 27 до 29 вересня в Запоріжжі вперше відбувався Всеукраїнський фестиваль театрів-лабораторій «VIEfest 2019». Філія UA: ЗАПОРІЖЖЯ як генеральний інформаційний партнер події висвітлювала активності фестивалю на всіх майданчиках, здійснювала зйомку телеверсій вистав і створювала репортажі з майстер-класів експертів «VIEfest 2019», театральних перформансів та дитячих вистав.

«Ми намагалися для створення телевізійних версій обрати такі вистави, які є різними не лише за жанровим розподілом, а й за формою подачі. Відтак, зараз уже на етапі постпродакшену працюємо з вісьмома матеріалами це і фізичний театр, і пластичні спектаклі, і театр абсурду, і класична дитяча вистава театру ляльок. Працювали одразу двома командами на різних локаціях. Для того, аби записати малі форми, інженери філії зібрали міні-ПТС. Саме на ній працювали в ПК «Орбіта» та в просторі Запорізького обласного краєзнавчого музею. Робота дійсно виявилася непростою для всіх працівників UA: ЗАПОРІЖЖЯ, але мистецтво «вимагає жертв», а ми хочемо, аби телеглядачі нашого регіону побачили розмаїття сучасного театру», каже продюсерка UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталія Андреєва.

Нагадаємо, під час фестивалю паралельно діяли сім локацій, на яких відбувалися покази двадцяти дев’яти вистав. Відкривався фестиваль виставою просто неба «Ромео і Джульєтта для чайників». Як розповів постановник вистави Андрій Романов, ідея створити дійство саме «для чайників» виникла з бажання зацікавити глядачів, на деякий час відвернути їхню увагу від ґаджетів.

«Завдяки Суспільному на кожному майданчику були зйомки: і ПТС, і з двох камер, і репортажна зйомка. Так Суспільне стало помічником не тільки для нас, але й для колективів, які ми запросили. Адже в багатьох із них навіть немає можливості робити повний запис вистав. Тож із самого початку ми з Наталею Андреєвою разом відбирали ті вистави, записи яких відправимо театрам після їхнього виходу в ефір на UA: ЗАПОРІЖЖЯ», — прокоментувала координаторка фестивалю Ольга Лещова.

Крім вистав і преформансів, фестиваль представив також художні виставки та програму майстер-класів для учасників фестивалю та інших охочих долучитися. Зокрема, один із офіційних експертів, художній керівник «Театру на Немизі» та режисер і актор Національного академічного драматичного театру імені М. Горького Роман Шидловський (Білорусь, Мінськ), проводив майстер-клас із акторської майстерності. А режисер-постановник Національного академічного театру оперети та куратор кількох міжнародних проєктів Максим Добролюбов (Київ) поділився досвідом організації міжнародних фестивалів. З учасниками та відвідувачами фестивалю зустрілася також народна артистка України Раїса Недашківська, яка  взяла участь у фестивалі як незалежна експертка. Серед експертів «VIEfest 2019» був і голова Дніпровського міжрегіонального відділення НСТДУ Олександр Шароваров (Дніпро), а також низка інших театральних фахівців.


У студії ранкового шоу «Ранок: Запоріжжя» експерти фестивалю поділилися своїми думками щодо «VIEfest 2019». Зокрема, Максим Добролюбов зазначив, що подібні події – це іміджеві заходи. Їх, як і існування експериментального (не традиційного репертуарного) театру, дуже важливо підтримувати на рівні влади. А режисер Роман Шидловський провів паралелі з білоруським театральним рухом.

«Безумовно, для мене та трансформація, яка відбувається в Україні (трішки вона відбувається і в Білорусі, та в Україні більше), те, що з’являється новий театральний молодий рух експериментальних театрів, це повинно бути. Тому що це дає розвиток театрального мистецтва. І те, що це відбувається саме в Запоріжжі, в маленькому місті, не в столиці, це теж важливо, адже це відвідування міста багатьма колективами, а отже приваблення сюди цікавих людей, творчо цікавих людей. Це теж, мені здається, хороший крок для міста», — сказав Роман Шидловський.

За словами координаторки фестивалю, Ольги Лещової, перший фестиваль можна вважати вдалим: окрім двох форс-мажорних випадків, усі колективи змогли приїхати і виступити, технічне забезпечення спрацювало, а глядачі отримали яскраві емоції. 

«На всіх локаціях відбувалося по два-три покази всі три дні. На одних виставах було дуже багато глядачів, на інших – більше, ніж половина залу. Мабуть, ще не всі в Запоріжжі знають, що є такий фестиваль, що можна безкоштовно подивитися вистави… Звичайно, нам складно було технічно підготуватися, щоб охопити всі сім локацій, але все що могли, ми зробили. Всім сподобалася локація «Дві башти» за атмосферою, вона навіть стала відкриттям для місцевих мешканців. І навіть те, що глядачі сиділи в човні і звідти дивилися спектакль, теж справляло враження. Також відвідувачі фестивалю були здивовані плейбек-театром, перформанси якого у Запоріжжі відбувають вкрай рідко. У нас був представлений і ленд-арт від художників з Чернівців. Вони виставляли свої роботи, а потім дивилися вистави. Це взагалі диво якесь, що вони змогли приїхати до нас», —  розповіла Ольга Лещова.

Дніпровське міжрегіональне відділення Національної спілки театральних діячів України надало фестивалю дві статуетки-нагороди для переможців. Ними експерти відзначили фізичний театр «n`Era Dance Company» (Київ) за вистави «Свідомість(під)» і «Не мушу» та театральну спільноту «ДСП» (Київ) за постановку «Розстріляні Від(ро)дження».

Записи вистав Всеукраїнського фестивалю театрів-лабораторій «VIEfest 2019» незабаром з’являться в ефірі.  А вже з 1 жовтня в ранковому шоу «Ранок: Запоріжжя» стартував показ щоденників фестивалю, тож до кінця тижня глядачі зможуть «побувати» на всіх локаціях разом з командою UA: ЗАПОРІЖЖЯ.

Засновник фестивалю – Муніципальний театр-лабораторія «VIE» за підтримки Українського культурного фонду.

Фото зі сторінки фестивалю в мережі «Фейсбук».