На UA: ЗАПОРІЖЖЯ обговорювали питання гендерно-чутливої   журналістики 

На UA: ЗАПОРІЖЖЯ обговорювали питання гендерно-чутливої   журналістики 

5 лис. 2019

4 та 5 листопада в студії  UA: ЗАПОРІЖЖЯ відбувся тренінг з гендерно-чутливої журналістики та журналістики в умовах конфлікту. Це спільний проєкт UN WOMEN  та UA:  Суспільне мовлення  в рамках програми ООН із відновлення  та розбудови миру. 

Серед учасників – працівники  UA: ЗАПОРІЖЖЯ, викладачі різних запорізьких вищів, студенти факультетів журналістики. 

Коментуючи задачі зустрічі, тренерка з гендерно-чутливої журналістики Юлія Гончар відмітила: 

«Ідея – зробити світ відкритішим. У цій праці медіа відіграють важливу роль, адже вони формують те, що люди думають.  Гендерна журналістика – це невід’ємна частина етичної журналістики, тож  мета цього тренінгу – допомогти журналістам бачити  та розпізнавати гендерну нерівність, щоб журналістські матеріали не конфліктували з нормами етичної  журналістики. Так само як дотримання точності, справедливості та чесності, об’єктивне висвітлення гендерною проблематики є професійним та етичним прагненням. Воно важливе для створення і розвитку гендерно збалансованого  та інклюзивного суспільства». 

Гендерно-чутлива журналістика засуджує стереотипи, які применшують і тривіалізують образ жінки та чоловіка, зображаючи викривлену картину світу та його можливостей. Боротьба зі звичними штампами, які пронизують  повсякденне життя, – серйозний виклик, адже у журналістиці вкрай важливо об’єктивно відображати стан суспільства і забезпечувати повне та всебічне висвітлення проблем. За словами  продюсерки UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталії Андрієвої, суспільне йде саме цім шляхом.

«Суспільне дотримується принципів гендерно-чутливої журналістики. І у своїх теле- чи радіорограмах UA: Запоріжжя завжди висвітлює питання, пов’язані із гендерними аспектами. Ми намагаємося руйнувати стереотипи, побудованні на соціальних ролях у патріорхальному чи маскулінному світі. Ми не боїмося говорити про конфлікти, насилля та намагаємося дотримуватися гендерного балансу у контенті - запрошуємо не лише експертів, а й експерток, фахівчинь, які урівнюють у правах та можилвостях чоловіків та жінок. Втім подібні тренінги - це своєрідний компас, який дозволяє звіритися із напрямком руху, переконатися, що ми все робимо правильно. Крім того, такі навчальні практики дозволяють молодим спецалістам розібратися у складних питаннях гендерної рівності. Тому ми дуже раді, що до нас приєдналися студенти місцевих вишів, майбутні журналісти» - сказала Наталія Андреєва.

Як боротися з гендерними стереотипами і дотримуватися гендерного балансу в публікаціях –  відповіді на ці питанні  учасники тренінгу отримали  в ході лекцій, практичних завдань, та жвавого спілкування. 

 «Тренінг дав мені розуміння, наскільки ще наше суспільство не звільнилось від історичних стереотипів, які категорично розподіляють  світ на чоловічий, який уявляють як "кращий" та жіночий, як "другорядний". Це є несправедливість, це є дискримінація,  і журналісти мають  прийняти активну позицію  в боротьбі за рівні права та можливості. Я прийшла на цей тренінг, тому що як майбутній журналіст маю бути обізнаною, знати, як доречно та етично використовувати фемінитиви,  враховувати аспекти гендерної рівності та працювати в рамках етичної журналістики. Вдячна суспільному мовленню за можливість почути таку цінну інформацію в Запоріжжі», — розповіла Наріне Алтунян, студентка другого курсу факультету журналістики.