«Журналісти — проти посилення репресивних важелів у руках чиновників», — Сергій Томіленко у «Темі дня» на Суспільному Запоріжжя

«Журналісти — проти посилення репресивних важелів у руках чиновників», — Сергій Томіленко у «Темі дня» на Суспільному Запоріжжя

2 гру. 2019

Журналісти України прагнуть підтримки та захисту з боку законодавства і протестуватимуть проти посилення будь-яких репресивних важелів впливу на ЗМІ у руках чиновників. На цьому наголосив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко в ефірі ток-шоу «Тема дня» на Суспільному Запоріжжя.

«Журналістську спільноту України тривожать підходи і драконівські, як ми вважаємо, правки до медійного законодавства, та наміри уряду фактично регулювати журналістську діяльність. Ми хочемо захисту, підтримки та безпеки українських медіа, але протестуємо проти посилення репресивних важелів у руках чиновників», зазначив Сергій Томіленко. Загалом, Національна спілка журналістів України об’єднує 19 тисяч журналістів. 

За словами голови НСЖУ Сергія Томіленка, ініціативи, запропоновані міністром культури, молоді та спорту України Володимиром Бородянським 15-го листопада, близькі до методів контролю ЗМІ у тоталітарних державах. Серед них кримінальна відповідальність для журналістів за дезінформацію, обов’язкове посилання на джерело інформації, регулювання державою стандартів новин й інші.

«Найбільше нас тривожить, що це було підкріплено в указі Президента два тижні тому, коли Володимир Зеленський дав доручення Уряду до Нового року допрацювати ті законопроекти, які стосуються посилення відповідальності за дезінформацію, регулювання стандартів новин тощо», акцентував голова НСЖУ.

Сергій Томіленко зазначив, що владним структурам варто насамперед подбати про створення в країні безпечних умов для роботи медійників. 

«Ми наголошуємо, що об’єктивний пріоритет, на якому б мали зосередитись і нова влада і нові політики, це захист прав журналістів, це боротьба з системною безкарністю за атаки на журналістів, боротьба за те, щоб професія журналіста стала безпечною, — каже Сергій Томіленко.  — 271 представник медіа-спільноти постраждав у період листопада 2013-го – лютого 2014-го років. Десятки фізичних атак на журналістів відбуваються і зараз. Влітку цього року три співробітники національного інформагентства «Укрінформ» постраждали від агресивного нападу з боку радикалів. Ми б хотіли, щоб нові посадовці об’єднали зусилля, продемонстрували б нам, що вони дійсно відновлюють справедливість, стають поруч із журналістами. Тож давайте спершу покажемо успіх у захисті журналістів, а вже потім будемо відверто дискутувати про зміни щодо відповідальності»

Ще одна ініціатива Уряду — створення та підтримка з боку держави журналістської організації, яка відповідатиме за стандарти новин. Як зазначає голова НСЖУ, ця структура також матиме повноваження скасовувати статус та посвідчення медійника. «Фактично ми розглядаємо це як ліцензування професії журналіста. В певний спосіб, певна структура буде вирішувати, чи дати комусь із, наприклад, запорізьких колег прескарти журналіста, чи не дати. Це не місія держави фільтрувати журналістів та ділити за списками на канонічних журналістів і на неканонічних»,вважає Сергій Томіленко. 

Крім цього голова НСЖУ зазначає, що наступним кроком, після створення безпечних умов робити для журналістів в Україні, має стати побудова сприятливих економічних умов для українських засобів масової інформації. 

«Коли держава створить економічні стимули для газет, для інтернет-ЗМІ, для телекомпаній, вони стануть двигунами  прозорої інформованості громадян, — каже Сергій Томіленко в ефірі «Тема дня». — Економічна незалежність гарантуватиме редакційну незалежність, і відповідно — місцеві громади отримуватимуть незалежну інформацію. Саме тому ми б хотіли, щоб пріоритетом концепції нового закону про ЗМІ було не залякування, і щоб ми не йшли шляхом тоталітарних країн».

Повна розмова із головою Національної спілки журналістів України Сергієм Томіленко дивіться тут