Журналіст UA: ЗАПОРІЖЖЯ  Валентин Терлецький отримав нагороду за розвиток козацтва

Журналіст UA: ЗАПОРІЖЖЯ  Валентин Терлецький отримав нагороду за розвиток козацтва

13 гру. 2019

Шефредактор новин Суспільного мовника Запоріжжя Валентин Терлецький  нагороджений медаллю Гетьмана Івана Мазепи. Ця нагорода відбулась за ініціативою Міжнародної асамблеї нащадків козацьких родин, і є відзнакою творчого внеску журналіста Запорізької філії у розвиток козацтва та відродження національних традицій. 

Щоб вручити почесну нагороду, до Запорізької філії Суспільного прибув голова координаційної ради МГО «Родина Мазеп» Ігор Мазепа — один із нащадків легендарного гетьмана. 

«Пане Валентине, я маю честь за ініціативою Міжнародної асамблеї нащадків козацьких родин вручити Вам медаль Гетьмана Івана Мазепи з нагоди 330-ти річчя обрання його гетьманом у селищі Коломак. Ці медалі вручалися тим, хто був долучений до встановлення пам’ятників в Коломаках, присвячених гетьману Мазепі, також їх вручають патріотам України, таким як Ви, пане Валентин, хто багато робить у справі відродження національних традицій та вшанування пам’яті гетьмана Мазепи», — зазначив Ігор Мазепа. 

Сам володар нагороди зізнається, що подія стала для нього несподіванкою:

«Вручення цієї нагороди сталося несподівано для мене — Ігор Мазепа і голова обласного Штабу інформаційного спротиву агресорам та окупантам Дмитро Сухінін приїхали на запорізьку філію Суспільного серед робочого дня, як то кажуть, "без оголошення". Насправді, ця медаль вручена і за "Козацьку звитягу" в тому числі, оскільки, як зазначили ті, хто нагороджував, - тим самим відзначили мою багаторічну роботу у галузі патріотичного виховання молоді і розвитку козацтва. Для мене це справді почесно і приємно. Тому що саме такого формату нагородами я не розпещений», — зізнався Валентин Терлецький. 

Валентин Терлецький, окрім того, що очолює бюро новин Суспільного Запоріжжя, також є музикантом, поетом та письменником. Останнє його видання — "Книга Сили", що базується на козацькій історії, вченнях та легендах, переказах та історичних розвідках,— отримала схвальні відгуки критиків та читачів. Крім того, Валентин є автором ідеї телепроекту «Козацька звитяга». Програма виходила в ефір колишньої Запорізької ОДТРК впродовж двох років.

Поки тривала реформа мовника, творча група проєкту готувала новий сезон. Саме ця версія пройшла пітчинг на Суспільному і була запущена у виробництво. Оновлена "Козацька звитяга" з жовтня цього року щотижня виходить в ефірі UA: ЗАПОРІЖЖЯ. Незважаючи на те, що тепер проєкт виробляє стороння команда, пан Терлецький надавав консультативну допомогу творчій групі та допомагав із вибором тем та фокусів телепродукту.

"Козацька звитяга"— цикл із 12-ти окремих випусків, в котрих досліджуються відомі факти, забуті легенди, сенсаційні гіпотези з життя прадавнього Степу, який деякі вчені називають колискою цивілізації. Програми розповідають про унікальні прийоми, завдяки яким люди виживали у давні часи і які використовували запорозькі козаки - знані воїни та розвідники, що жили в умовах постійної війни.  Наприклад — способи дихання під водою за допомогою очеретини,  прийоми боротьби сліпих кобзарів «костурець», добування води і вогню у голому степу.  

З початку запуску спецпроєкту «Козацька звитяга» в ефір телеглядачі Суспільного Запоріжжя та підписники  офіційних сторінок філії в інтернеті змогли побачити 9 програм циклу. До кінця цього року в ефір вийдуть ще три програми спецпроєкту.