«Ми йдемо правильним шляхом — завдяки команді», — генпродюсер інформаційного мовлення Суспільного

«Ми йдемо правильним шляхом — завдяки команді», — генпродюсер інформаційного мовлення Суспільного

23 кві. 2020

Робота в новинних редакціях у всьому світі під час пандемії стала справжнім випробуванням. Щоб якісно інформувати українців в умовах карантину, довелося швидко змінювати робочі процеси на UA: Суспільне мовлення.

Як змінилася робота журналістів за час карантину, у яких умовах вони працюють нині та як це вплинуло на рейтинги перегляду «Новин», розповів генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник.

 

Як змінилася робота новинних редакцій за час карантину?

— У нас багато фактичних змін у роботі ньюзруму. Ми значно скоротили кількість людей, які одночасно в ньому перебувають. Максимально перевели їх на дистанційку й запровадили змінний графік для кореспондентів. Усе для того, аби було менше контактів. У нас є чіткі інструкції щодо особистої безпеки для роботи в таких умовах. Також зважаємо на досвід колег у світі.

Читайте також: Понад 11,5 млн глядачів увімкнули «Новини» на UA: ПЕРШИЙ у березні цього року

Скільки людей нині працюють дистанційно?

— Майже тридцять. Ми відправили на віддалену роботу всіх, хто не залучений безпосередньо до виробництва й може вирішувати питання телефоном або онлайн. Наприклад, шефредакторка «Новин» на телеканалі UA: ПЕРШИЙ і виконавча продюсерка працюють із дому. Планування відбувається в Zoom та чатах, ми часто влаштовуємо короткі зустрічі, навіть утрьох, щоб знати, куди нам рухатися далі й у якому ключі. Нині вже все стабілізувалося — ми розуміємо, як нам працювати в такому режимі. Але водночас готові змінити підхід будь-якої миті.

Спочатку було складно — треба було зробити, щоб новини не зупинилися раптово через можливий випадок хвороби, і не зменшувати обертів, аби надавати потрібний обсяг інформації аудиторії. Те, що нині відбувається — забіг на довгу дистанцію: хто найдовше протримається, той — молодець. Лікарі повторюють у всьому світі: «Друзі, сидіть удома, щоб зменшити ризики — тоді не буде навантаження на лікарні». Тут логіка така сама — нам треба якомога довше протриматися. Якщо хтось захворіє, маємо кадровий резерв, який працює дистанційно. Так само працюють команди у філіях Суспільного. Принаймні ті, хто може собі це дозволити, бо в Харкові, наприклад, працює замало людей у «Новинах», і вони не можуть піти на дистанційку.

 

Скільки людей одночасно перебувають у ньюзрумі й чи хворіють журналісти?

— На цей час — не хворіють. Припускаю, що й завдяки змінам у наших графіках і підходах, зокрема. Ще кілька тижнів тому в нас хворіло троє людей — мали ознаки ГРВІ, ще двоє працювали певний час із дому через те, що контактували з героєм, який уже одужав від коронавірусу. Лікарі тоді нас застерегли, що деякий час ця людина ще може переносити вірус, тому ми перестрахувалися.

У студії кількість людей залишається та сама — до десяти осіб, які працюють на постах в апаратній та павільйоні, без них «Новини» не вийдуть в ефір. Вони всі потрібні, працюють позмінно й мають усе, що треба — маски, рукавички й дезінфектори. У кореспондентів — ще й захисні костюми та окуляри. 

У ньюзрумі загалом одночасно працюють десь п’ятнадцять людей від «Новин» і приблизно стільки ж — із команди марафону «На карантині». Намагаємося уникати близьких контактів.

Читайте також: Марафон «На карантині» на телеканалі UA: ПЕРШИЙ щодня дивляться 1,7 млн глядачів

Чи змінилася робота «Новин» на суспільних радіостанціях та у філіях?

— Ми намагаємося максимально знизити ризики для здоров’я людей, які працюють на Суспільному. На час карантину вивели «Новини» з ефіру на UA: Радіо Промінь, нині там немає оригінальних випусків, а йдуть випуски новин із UA: Українське радіо. Так нам удалося розподілити сили ведучих на радіо. Сім днів один ведучий працює на Хрещатику за інтенсивним графіком, а потім два тижні сидить на самоізоляції і допомагає дистанційно. Далі такий же графік має наступний. Усі кореспонденти й редактори працюють дистанційно. Тільки випускові — у ньюзрумі телецентру «Олівець».

У регіональних філіях телеканалів UA: Суспільне мовлення працюють у середньому по п’ять кореспондентів. Ми їм запропонували скасувати суботні випуски новин, оскільки це велике навантаження на команду, замінили їх рухомим рядком, щоб глядачі не залишалися без новин.

 

Як журналісти дістаються на роботу?

— Ми як компанія стратегічного значення маємо перепустки, щоб користуватися громадським транспортом під час карантину. Водночас розуміємо, що таке громадський транспорт сьогодні, коли треба його дочекатися й потрапити в нього десь на середині маршруту. Тому ми розподілили людей так, аби максимально довозити їх до роботи зранку та після випуску «Новин» о дев’ятій вечора розвозити додому. Хтось їздить власною машиною. Хтось підбирає колег дорогою на роботу. 

Чи позначилася робота в таких умовах на якості новин?

— Загалом випуски «Новин» на UA: ПЕРШИЙ мені подобаються. Слухаю новини на радіо — змін не помітив. З телебаченням трохи складніше, бо це насамперед картинка, а вона тепер інша. І це теж наше рішення, як й українських та закордонних колег — максимально уникати контактів між людьми. А це означає, що спікерів ми записуємо зазвичай через скайп, месенджер, телеграм чи зум. І, звісно, це позначається на якості картинки, бо не в кожного хороша камера й не кожен зі спікерів знає, що таке композиція кадру. Але тут і від історії багато залежить. Нещодавно, наприклад, був класний сюжет із Харкова про вчительку, яка дистанційно навчає дітей. Вона робить відеоуроки за допомогою того, що має — свого собаку використовує для уроків української мови, також бере рослини, які в неї ростуть на городі. Вона не професійна операторка, тому знімає, як їй зручно. Та це спрацювало. Аудиторії сподобалося.

 

Хронометраж «Новин» в ефірі змінився?

— Так, у нас тимчасово зменшився хронометраж ранкових випусків «Новин» через трансляцію онлайн-уроків. Зазвичай у нас три випуски «Новин» по сім хвилин, але нині вони по п’ять хвилин. Тільки у вихідні — без змін. Аудиторія короткі випуски сприймає гірше, але водночас ми додали ще п’ять хвилин до випуску о дев’ятій вечора. Тепер маємо тридцять дві хвилини, бо хочеться розповідати не тільки про пандемію і карантин, адже всі ми розуміємо, що життя світу не зупинилося, карантин трішки його зіпсував і підкорегував.

Рейтинги перегляду «Новин» на Суспільному зростають, чи важко тримати високу планку об’єктивності й неупередженості?

— Тримаємо й далі! Є труднощі з офіційними спікерами й це по всій країні, бо отримати коментар іноді буває доволі складно, наприклад у Міністерства охорони здоров’я, і це зрозуміло. До такої ситуації, якщо чесно, не був готовий ніхто — і чиновники також. Тому, якщо не вдається з міністерством, звертаємося до місцевого управління охорони здоров’я, профільних громадських організацій, стукаємо в усі двері. Довелося змінювати систему планування новин, систему розподілу ресурсів для їх опрацювання. Сьогодні це все налагодили, тішить, що ми швидко впоралися. Також нам є над чим подумати: як воно працювало раніше, як тепер і як працюватиме після всього цього. А також зрозуміти, яка мінімальна кількість людей потрібна, щоб виробляти якісні новини й запускати нові проєкти. Ця ситуація — стрес-тест. Однак упевнений, що його результати для всіх нас будуть позитивними.

 

Які є плани щодо нових проєктів?

— Я не можу стверджувати, що вдасться їх реалізувати, бо ми всі залежимо від ситуації та обставин, але ідеї є. Ті, які обговорюємо з керівництвом компанії, ті, що обговорюємо в тісному новинному колі, і, звісно, є ті, що поки лише в голові. Це все інформаційні проєкти.

 

Як «Новини» співпрацюють із марафоном «На карантині»?

— Це насправді виклик для «Новин» на UA: ПЕРШИЙ, бо в марафону теж потужна команда й вони стартували швидко, оперативно і якісно — як показують цифри. Також це цікавий кейс, бо ми вперше так тісно працюємо з іншим підрозділом. Раніше всі спецтрансляції і спецефіри організовували «Новини», було простіше — ми всі одне одного знали, а тут багато нових людей у ньюзрумі. Але це працює. Ми бачимо цифри слоту, які значно зросли завдяки взаємній підтримці: «Новини» підіймають показники, марафон «На карантині» підхоплює і ще вище підіймає, потім «Новини» знову долучаються й так далі. Це додає оптимізму. Марафон будували на базі управління новинних спецпроєктів, і це приємно. Також частина команди, яка нині працює над марафоном, стажувалася саме в «Новинах». Особисто я задоволений результатом.

У нас спільне планування: щось вони знімають і віддають нам, а наші журналісти долучаються до марафону. Крім того, «Новини» в регіонах — просто молодці, устигають і для місцевих каналів готувати випуски, і для «Новин» на UA: ПЕРШИЙ надсилати матеріали, і для марафону робити прямі включення. Мені здається, що ми йдемо правильним шляхом. І це завдяки команді. Особлива подяка журналістам у Чернівцях, які працювали в надтяжких умовах. Це була перша область, де люди масово почали хворіти, і наші журналісти розповідали про це, можливо, навіть із ризиком для себе, але змогли вберегтися й не випасти з процесу. Попри те, що ми робимо кожен крок тут і тепер — усі вони виважені.

Зазначимо, кількість переглядів «Новин» протягом березня цього року на UA: ПЕРШИЙ зросла порівняно з показниками минулого року. Загалом «Новини» увімкнули понад 11,5 млн глядачів. Випуски «Новин» на UA: ПЕРШИЙ виходять із понеділка по п’ятницю о 7:00, 8:00, 8:55, 13:00, 15:00, 18:00 та 21:00. У суботу та неділю — о 7:00, 8:00, 9:00 та 21:00.