Таємниці Чорного каменю: на UА: ЗАПОРІЖЖЯ продовжується цикл «Хортиця online»

Таємниці Чорного каменю: на UА: ЗАПОРІЖЖЯ продовжується цикл «Хортиця online»

25 тра. 2020

UА: ЗАПОРІЖЖЯ продовжує онлайн-екскурсій по легендарному острову Хортиця. Друга програма циклу, розкаже про загадковий Чорний камінь – унікальну пам’ятку природи із тисячолітньою історією та безліччю легенд. Секрети, що приховує в собі цей об’єкт, ще й досі не розкриті і бентежать уми істориків, археологів та краєзнавців. 

Тривалий час Чорний камінь знаходився під землею, а перед очі сучасних людей представ випадково. Вважається, що його віковічний сон перервав підриву Дніпрогесу 18 серпня 1941 року, в результаті чого гідравлічним ударом Чорний камінь винесло на поверхню. До 2001 року він спочивав на тому самому місті на березі Дніпра, а потім був перенесений у внутрішній дворик Музею історії запорозького козацтва. 

Чорний камінь представляє собою шматок габроїду вагою в 4,5 тонн, який в своїй основі має магматичне походження. Камінь точно не утворився на Хортиці найближчі заклади такого каміння знаходяться за 300 км від острова. Науковці мають думку, що сюди його принесло льодовиком тисячі років тому. 

Але історична цінність каменю не тільки в загадковості походження. На поверхні глиби – безліч рукотворних петрогліфів. Дослідники вважають, що тут збереглося перше на території України зображення свастики –  солярного символу. А також давні люди вибили на ньому шумерський ієрогліф «сухур-аляль», що означає «короп, що зав’язує сім’я». Це епітет шумерського бога Енліля, близького до слов’янського Перуна. За переказами, козаки лікували на ньому свої старі рани. 

Як зізнається продюсерка Запорізької філії Суспільного мовника Наталія Андреєва, під час роботи над телерозповіддю про Чорний камінь, творча група намагалася передати не тільки цікаву інформацію, а й містичну атмосферу, яка огортає цей загадковий об’єкт. 

«Гуляючи біля Музею Запорозького козацтва, особливо з даху музею заглядаючи у внутрішній дворик, можна побачити кам’яну глибу, що стоїть всередині. Власне, більшість знає про нього лише у загальних уявленнях та спираючись на містичні перекази і легенди. Нам стало цікаво, а чи є якесь наукове обґрунтування легенд? З’ясували багато цікавого! Сьогодні Чорний камінь стоїть у внутрішньому дворику музею, але створює неймовірну атмосферу. Сподіваюся, нам вдалося передати у 10-хвилинній екскурсії п’ятьма квадратними метрами не лише пізнавальну інформацію, а й містичну атмосферу», – говорить Наталія Андреєва. 

Екскурсію, присвячену Чорному каменю, проводив завідувач відділу науково-просвітницької роботи Національного заповідника «Хортиця» Сергій Дударенко.

Нагадаємо, «Хортиця online»  є спільним проєктом UA: ЗАПОРІЖЖЯ і Національного заповідника «Хортиця». Перший випуск був присвячений стародавньому святилищу-обсерваторії, розташованому на висоті  Брагарня. У наступних програмах на глядачів очікують онлайн-ексурсія на Січ – унікальний об’єкт історії Запорізьких козаків, та інші цікаві подорожі по загадковій Хортиці. Онлайн-екскурсії можно дивитись на діджитал платформах Суспільного мовника Запоріжжя у Фейсбуці та YouTube.