UA : ЗАПОРІЖЖЯ завершує цикл програм «Хортиця online»

UA : ЗАПОРІЖЖЯ завершує цикл програм «Хортиця online»

11 чер. 2020

На Запорізькій філії Суспільного мовника відзняли ще дві програми із циклу «Хортиця online».  Цього разу творча група побувала на популярних серед туристів об’єктах  «Запорізька січ» та «Скіфський стан». 

Уже сьогодні ввечері  глядачам буде представлена розповідь про історико-культурний комплекс «Запорозька січ». Про цей об’єкт, розташований на легендарній Хортиці, розповідає Сергій Дударенко – завідувач науково-просвітницьким відділом Національного заповідника «Хортиця». Під час 20-хвилинної подорожі реконструйованим збірним образом козацьких січей, глядачі  дізнаються про особливості життя козаків та січі, а також про міфи та легенди, що супроводжують козацтво. Наприклад, чи носили козаки вишиванки і шаровари, чому їх називали мушкетерами і як жінка могла врятувати козака від покарання? 

Центром розповіді є унікальні конструкції, що увійшли до історико-культурного комплексу. Центральна споруда «Запорозької січі» церква це копія стародавньої церкви, що її за власні гроші збудував останній кошовий отаман Петро Калнишевський. А от іконостас у церкві насправді стародавній і має близько 200 років. За словами продюсерки UA : ЗАПОРІЖЖЯ Наталії Андреєвої,  від перегляду цієї екскурсії глядачі отримають не тільки цікаву інформації про Запорізьку Січ, а й естетичне задоволення. 

«Це були дуже виснажливі зйомки – 5 годин із технікою проходили екскурсійним маршрутом. Ми набрали дуже багато «соковитого» відеоматеріалу і потім ще тиждень постпродакшену всією знімальної групою сперечалися, які саме кадри заслуговують місця в онлайн-екскурсії. Тож, сподіваюся, глядачі отримають не тільки пізнавальну інформацію, а й естетичне задоволення від перегляду», – говорить Наталія Андреєва.

 

Завершує цикл програм «Хортиця online» подорож по мемориально-туристичному комплексу «Скіфський стан».  Територія комплексу охоплює 20 гектарів землі, на якій поєдналися різні історичні епохи, кургани, що є ровесниками єгипетських пірамід, реконструкція святилища скіфського бога війни, макети курганних написів та незаймана природа. Екскурсію цим туристичним об’єктом проводила Олена Палійчук, яка, власне, є авторкою цієї туристичної програми і дуже любить Скіфський стан.

Під час онлайн екскурсії глядачі дізнаються про те, які плани Григорій Потьомкін виношував для цієї частини Хортиці і чому віддав подаровану йому Катериною ІІ Хортицю державній скарбниці задарма. На глядачів очікує розповідь про те, як з’явилися скіфи, що свідчило про їхню присутній на запорізькій землі та чи правда, що курган «Зорова могила» був колись заввишки у п’ятиповерхівку,  ну і звісно подорож до музею кам’яних виробів просто неба. За словами Наталії Андреєвої, про «Скіфський стан» можна розповідати годинами, але і цього буде замало, аби  дізнатися про історичні таємниці цього місця та  відчути його унікальну атмосферу. 

«Скіфський стан» – це справжній виклик для телевізійників, бо знімати вкриті зеленою травою кургани за зеленому фоні дерев та квітів, та ще й так, аби картинка була не пласкою, а насправді передавала велич – дуже непроста  завдання. А коли стоїть ціль ще й передати атмосферу місця – то задача ускладнюється вдвічі. Ми більше шести годин працювали на локації, шукали ракурси та фони, вибудовували кадри і робили дублі, аби показати історію та сучасність в одному відео. Мені здається, що саме продакшн цієї онлайн-екскурсії усім членам команди запам’ятався найбільше, бо це було насправді емоційно. Ну, а ще кожен із нас дізнався купу нового. Наприклад, я довідалася, що не всі камені в ларідарії мають давню історію –  деякі відносно молоді і були в ужитку ще 100 років тому. А наш оператор Вадим Коцило, який створював до того ж ще й графічне оформлення усього циклу екскурсій, поки створював візуалізацію до легенд про походження скіфів, вивчив імена всіх скіфських богів та їхню родовідну», розказала продюсерка філії.

Треба додати, що проєкт «Хортиця online», який включає в себе чотири онлайн-подорожі по культовим м’ясцям острова-легенди, це свого роду хобі творчої групи UA: ЗАПРОРІЖЖЯ:  ціми зйомками займалися у вільний від створення базового контенту філії роботи час. Продюсерка філії каже, що вдячна за це колегам.

«Принагідно треба подякувати людям, які працювали над створенням «Хортиця online»: телеоператори Вадим Коцило та Максим Савчук, режисер-постановник першої серії Світлана Кочкарьова, режисер-постановник решти екскурсій, а також режисер монтажу Петро Сургаєв, інженери філії, які реалізували найпершу екскурсію»,  зазначила Наталія Андреєва.  

Нагадаємо, що попередні випуски циклу були присвячені Чорному каменю та стародавній обсерваторії на висоті Брагарня.  

Останні дві програми із циклу можна переглянути на офіційних сторінках філії у Фейсбуці та YouTube: сьогодні ввечері, 11 червня, – «Запорізька  Січ», та в понеділок, 15 червня – «Скіфський  стан».