"Виборчий округ": у філіях Суспільного стартував новий телепроект

31 жов. 2018

Проект уже побачили телеглядачі Суспільного Тернополя, Житомира та UA: ДОНБАС. Цієї п’ятниці, 2 листопада, о 19:45 "Виборчий округ" покажуть у Львівській, Дніпровській, Запорізькій, Рівненській та Чернігівській філіях Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Над проектом працює команда суспільно-політичного напряму. Збирати фактаж про роботу депутата в парламенті та комітетах допомагає Громадянська мережа ОПОРА.

На Суспільному Дніпра в ефірі "51 телеканалу" цієї п’ятниці народний депутат Іван Куліченко розповість, чому в Дніпрі не буде сміттєспалювального заводу та яким буде новий аеропорт.

"Першим взяти участь у зйомках "Виборчого округу" в Дніпрі погодився народний депутат України Іван Куліченко, обраний по 28-му одномандатному округу. Найтривалішою виявилася підготовка до проекту, ми записали питання від експертів та виборців, які проживають у цьому окрузі. Одразу пояснювали людям усі зони відповідальності народного депутата України. Виявилося, що дніпрян найбільше цікавить медична реформа та будівництво аеропорту", — говорить продюсерка Суспільного мовника Дніпра Оксана Цибуля.

Команда UA: ЧЕРНІГІВ під час зйомок програми теж виявила, що багато хто не знає сфери відповідальності народних обранців.

"Під час зйомок проекту ми побачили, що не всі люди розуміють повноваження депутатів. Дехто вважає, що вони мають замінювати лампочки у під’їзді і відкривати дитячі майданчики, — каже продюсер Чернігівської філії Суспільного Артем Шелковий. — Сподіваємося, що просвітницький характер програми "Виборчий округ" допоможе людям з’ясувати, хто з представників влади за що відповідає".

Загалом, проект "Виборчий округ" має налагодити якісний діалог між депутатом та його виборцем.

"У "Виборчому окрузі" ми аналізуємо ефективність роботи народних обранців. Наша команда ретельно готується до кожного випуску, спілкуємося з виборцями та опонентами обранця, із незалежними експертами. Суспільство має мислити критично та звикати до обов’язку влади виконувати свої обіцянки", — каже Віталій Гамадин, керівник суспільно-політичного напряму та ведучий проекту на UA: ЛЬВІВ, де другий "Виборчий округ" стартує з народним депутатом України Дмитром Добродомовим.

Наступного тижня прем’єра проекту "Виборчий округ" відбудеться на телеканалах Суспільного Івано-Франківська та Полтави.

"Наразі ми аналізуємо кожну програму "Виборчого округу" в філіях: фіксуємо помилки, які вже допустили, дивимось, як покращити проект змістовно та візуально. Журналістам досить складно: для багатьох  це перший телевізійний досвід такого рівня. Ми просимо редакторів давати конструктивну критику своїм колегами і готуватись до різної реакції як у глядача так і в професійній спільноті. Паралельно, ми ведемо навчання про сучасні політичні технології і маніпуляції в ЗМІ, і замислюємось над тим, як найефективніше боротись з популізмом в рамках наших компетенцій", — сказала виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей.

Нагадаємо, з березня цього року щомісяця в ефірі філій Суспільного проходять #Звіти_наживо — інтерактивні інтерв’ю місцевих посадовців, покликані змінити застарілий формат звітування посадовців. Окрім цього, в радіоефірі та на діджитал-платформах філій Суспільного стартує новий суспільно-політичний проект "Дебати на вимогу".