«Виборчий округ. Місцеві» на UA: ЗАПОРІЖЖЯ. Де переглянути 14 випусків проєкту.

«Виборчий округ. Місцеві» на UA: ЗАПОРІЖЖЯ. Де переглянути 14 випусків проєкту.

23 жов. 2020

25 жовтня в Україні обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів. Аби познайомити виборців із кандидатами та політичними партіями, в ефірі Суспільного Запоріжжя  виходила програма «Виборчий округ. Місцеві». З 5 жовтня в ефір телеканалу UA: ЗАПОРІЖЖЯ вийшло 13 випусків проєкту за участі кандидатів на посаду міського голови міст регіону та кандидатів у депутати Запорізької міської та обласної рад.  Сьогодні, 23 жовтня о 19:20 вийде останній чотирнадцятий випуск програми.  

Цикл «Виборчий округ. Місцеві» на  UA: ЗАПОРІЖЖЯ розпочався з «теорії». Ведуча програми Інна Халеп розпитала запрошених до студії експертів про особливості місцевих виборів цього року. В програмі говорили про те, як буде виглядати бюлетень і як голосувати, аби бюлетень не вважали зіпсованим, говорили про заставу, яку вносили кандидати на посаду мерів і з чого вона складається та про багато іншого. 

Всього теорії виборів були присвячені три випуски «Виборчого округу. Місцеві» на Суспільному Запоріжжя, під час яких журналісти та експерти розказували,  де дізнаватися інформацію про кандидатів, які законодавчі новели прописані у виборчому кодексі, що змінилося в рамках децентралізації — взагалі про все, що важливо знати виборцю напередодні голосування.

Інші випуски проєкту були присвячені виборам в Запорізьку міську та обласну раду, а також виборам міських голів найбільших та найважливіших для розвитку регіону населених пунктів. Ведучі Інна Халеп та Ольга Вакало знайомили глядачів із кандидатами, хто виборює посаду очільника міста у Запоріжжі та інших міста регіону, а також із політичними силами та їх висуванцями до місцевих рад. За словами продюсерки UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталії Андреєвої, найскладнішим було вийти на контакт із кандидатами на посаду голів міст у регіоні, та вмовити їх взяти участь у програмі. 

«Найважчим в процесі підготовки було знайти контакти кандидатів, які балотуються на посаду голів міст за межами обласного центру, а також вмовити їх взяти участь у прямому ефірі. З різних причин вони відмовляли. Приїжджали або виходили на відеозвязок лише ті, хто був упевнений у своїх силах і не боявся відповідати на часто жорсткі питання ведучих програми. До нас не приїхав жоден кандидат із Мелітополя, а програма, присвячена виборам мера Бердянська, зібрала рекордну кількість переглядів у соціальних мережах. Також від участь у проєкті відмовились представники політичної партії "Єднання Володимира Буряка", "Батьківщина" та "Партія Шарія", — розказала Наталія Андреєва.

Великою кількістю переглядів відзначився випуск, що був присвячений присвячений знайомству із претендентами на крісло мера у Запоріжжі.

Згадуючи робочий процес проєкту «Виборчий округ. Місцеві», Наталія Андреєва каже, що траплялися кризові моменти, коли під час прямого ефіру підводила застаріла техніка.

 «Не обійшлося і без технічних проблем, адже технічне забезпечення апаратно-студійного комплексу є застарілим, втім, здається, аудиторія не помітила, коли за кадром була паніка і доводилося під час прямого ефіру вирішувати складні задачі», — розказала очільниця філії. 

Складнощі з пошуком контактів кандидатів підкреслила і одна із ведучих програми «Виборчий округ. Місцеві» Інна Халеп: 

«Серед складнощів –  відсутність контактів всіх кандидатів на посаду міських голів місцевих рад. Особливо вкрай важко було знайти контакти самовисуванців».

За словами журналістки, цьогорічний «Виборчий округ» приніс творчому колективу програми певний досвід.  

«Цього року  практично всі партії, котрі балотувалися  у Запорізькій області до органів місцевого самоврядування, активно брали участь у програмі «Виборчий округ», окрім партії  чинного Запорізького міського голови. Деякі кандидати в депутати самі проявляли ініціативу та просилися на програму.  Найбільш активними були представники партій, котрі йдуть до Запорізької міської ради та Запорізької обласної.  Аби вмістити в студії всіх кандидатів, довелося робити по кілька ефірів. Також до нашої студії приїздили кандидати на посаду міських голів Дніпрорудного,  Поліг та Токмака, дехто брав участь скайпом. Серед причин – щільний графік передвиборних зустрічей та  відстань до Запоріжжя. Але для нашої творчої групи це був певний досвід, - у тому числі й як покращити проведення ефірів, коли всі гості беруть участь скайпом», — розказала Інна Халеп. 

Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно-політичний проект регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборчих посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника виборці мають змогу розібратися з програмою кандидатів і зробити виважений самостійний вибір.

Проєкт «Виборчий округ» регіональних філій має вже 3 сезони: уперше на ефіри Суспільного запрошували народних депутатів-списочників восени 2018 року, кандидатів у народні депутати за одномандатними виборчими округами (мажоритарників) у липні 2019 року перед позачерговими парламентськими виборами, у сезоні листопада 2019 року аналізували роботу новообраних депутатів Верховної Ради за 100 днів після виборів.

Дивитися ефір UA: ЗАПОРІЖЖЯ в режимі онлайн можна на сайті філії, на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Суспільне Запоріжжя.