Три заміни гостя і одна відмова: як чиновники “Звітували_наживо” на Суспільному Запоріжжя

Три заміни гостя і одна відмова: як чиновники “Звітували_наживо” на Суспільному Запоріжжя

17 гру. 2018

21 грудня завершується перший сезон всеукраїнського проекту Суспільного та Громадського руху ЧЕСНО #Звіти_наживо. У фінальній програмі заплановані звіти мерів обласних центрів за 2018-й рік.

Проект #Звіти_наживо покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне 52-хвилинне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ. Починаючи з березня 2018 року і надалі щомісяця про результати своєї роботи або ж вирішення локальних проблем публічно звітували депутати міських рад, керівники профільних департаментів ОДА та їхні заступники, керівники профільних департаментів міських рад та їхні заступники, очільники ОТГ.

«Ідея дати чиновникам різних рівнів відзвітувати перед громадою у телеефірі мені видається дуже цікавою. На жаль, за час виходу в ефір проекту "Звіти_наживо" можу констатувати, що очільники департаментів, управлінь, служб тощо у переважній більшості не відчувають себе відповідальними перед запоріжцями та мешканцями області, не усвідомлюють, що їхні дії мають бути підконтрольними громаді. Особливо, якщо ми говоримо про виборні посади. З іншого боку, сьогодні маємо таку ситуацію, коли й сама громада залишається осторонь певних процесів та не цікавиться тим, що відбувається. Можливо, саме це і пояснює незначну кількість дзвінків у прямі ефіри із запитаннями до гостей студії. Втім "лупаймо цю скелю" і віримо, що Суспільному вдасться змінити таку ситуацію», — говорить продюсерка суспільного мовника Запоріжжя Наталія Андреєва.

Ведуча програми #Звіти_наживо телеканалу “Запоріжжя” Інна Халеп найбільш резонансним вважає липневий ефір, коли звітував голова Долинської ОТГ Богдан Федчук.

Долинська ОТГ утворена у серпні 2016 року внаслідок об’єднання Долинської та Розумівської сільських рад Запорізької області. Це села Розумівка, Нижня Хортиця, Бабурка, Новослобідка, Нове Запоріжжя, селища Канцерівка, Високогірне, Хортиця та Долинське. За підсумками 2017 року Долинська ОТГ стала першою в області за економічним потенціалом – такі дані Запорізької ОДА.

Проте під час ефіру надходило й чимало провокаційних запитань до звітуючого. Наприклад, одне із перших питань від телеглядачів стосувалося розміру зарплатні очільника Долинської ОТГ. Відповідь Богдана Федчука була наступною: «В розмірі посадового окладу – 7 тисяч гривень. Це офіційна зарплата без надбавок і вислуги. Але я можу сказати, що у мене порядка тридцяти років вислуги на державній службі, плюс ще є добавка до зарплати законна, яку нараховує бухгалтерія... електронна декларація є, хай заходять усі і дивляться».

В ефір Запорізької філії суспільного мовника вийшло планово 9 програм. Втім тричі мали місце заміни гостя, що почалися уже із дебютного випуску. Так, у березні замість очільника міста або області в ефірі звітував заступник Запорізького міського голови Володимир Волобуєв. Це призвело й до зміни теми: замість підсумкового звіту за 2017-й рік говорили про ремонт доріг та розвиток інфраструктури. Показово, що після першого ж ефіру Суспільне Запоріжжя отримало лист із вдячними відгуками від гостя за професіоналізм та розкриття теми:

“Проект #Звіти_наживо є актуальним та важливим для суспільства. Як представник влади, я мав можливість детально розповісти про рішення та проекти міської влади у напрямку розвитку інфраструктури. Завдяки професіоналізму авторів проекту, розмова в ефірі вийшла цікавою та інформаційно насиченою. Питання, що порушувались, були злободенними та об’єктивними. Отже враження від участі у проекті залишилися позитивні. Прийміть подяку за співпрацю”.

Другий випуск #Звітів_наживо зміна спікера також не оминула. За тиждень до ефіру директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Владислав Мороко повідомив команді суспільного мовника, що перебуватиме у відрядженні. Натомість звітувала його заступниця Марина Анісімова.

Чергова заміна гостя відбулася у листопаді. За день до дев’ятого ефіру #Звітів_наживо голова бюджетної комісії, радник міського голови Запоріжжя Руслан Божко повідомив через прес-службу, що поїхав до Києва. Шукати іншого спікера команді телеканалу “Запоріжжя” довелося власними силами. Після низки відмов від різних посадовців, свою згоду врешті надали одразу двоє депутатів Запорізької міської ради — заступник голови комісії з питань соціального та економічного розвитку, бюджету і фінансів Віталій Тишечко, а також член  комісії Олександр Константинов. З огляду на це, змінився й формат програми.

У вересні #Звіти_наживо відбулися взагалі без гостя. Тоді директорка департаменту охорони здоров’я ОДА не повідомила вчасно про свою хворобу. За три години до ефіру знайти їй заміну не вдалося. Зважаючи на форс-мажорні обставини, хронометраж програми скоротився до 23 хвилин.

Говорячи про особливості формату програми #Звіти_наживо у першому сезоні, Інна Халеп наголошує на обмеженості ефірної студії щодо присутності експертів.

«У нас запитання від експертів надавались у формі відео. Після ефіру не раз доводилося чути, що вони не отримали повної чи правдивої відповіді. Дискусія була б жвавішою, якби залучати й їх до дискусії наживо. Водночас, навіть у відео-форматі запитання від експертів та представників громадськості додають яскравості. Звітуючі завжди з пересторогою чекають на ці запитання», — зазначає ведуча телеканалу “Запоріжжя”.

Усі випуски програми "Звіти_наживо" дивіться на Youtube-каналі філії.