5 великодніх рецептів від нацспільнот України — для телеглядачів та читачів Суспільного

5 великодніх рецептів від нацспільнот України — для телеглядачів та читачів Суспільного

26 кві. 2021

Національні спільноти України продовжують ділитися з глядачами та читачами Суспільного рецептами традиційної великодньої випічки у спецпроєкті «Смачної паски!». З 26 до 30 квітня дивіться на регіональних телеканалах, в тому числі на UA: ЗАПОРІЖЖЯ, та цифрових платформах мовника про святкові страви болгар, молдаван, греків, гагаузів та ромів. Над проєктом працював Координаційний центр мовлення національних меншин спільно з командами регіональних редакцій з тематики нацменшин та проєкту «Ранок на Суспільному».

Читайте також: Суспільне покаже Великодні богослужіння наживо

«Смачної паски!» — спецпроєкт про великодню випічку національних спільнот та корінних народів, які живуть в Україні. Це розповіді про святкові традиції цих етносів, відеорецепти їхніх святкових солодощів та лайфхаки від господинь. 

Перша хвиля відеорецептів виходила у проєкті «Ранок на Суспільному» та на діджитла-платформах із 29 березня до 2 квітня. Телеглядачі побачили відеорецепти традиційних великодніх страв від вірменської, караїмської, польської, чеської, угорської та німецької національних спільнот. 

Друга хвиля відеопроєкту «Смачної паски!» розпочалася сьогодні в програмі «Ранок на Суспільному» з історії етнічної болгарки Раї Сємкової, яка показала телеглядачам регіональних каналів, як приготувати великодній рулет. Це старовинний рецепт, який дістався їй від бабусі. Основним секретом є додавання невеликої кількості смальцю у тісто.

«Рая Сємкова, етнічна болгарка з села Чійшій. Вона любить готувати за бабусиними рецептами. Так, завдяки проєкту вся країна зможе до свята приготувати собі старовинну великодню страву з болгарським колоритом», — каже авторка проєктів болгарською на UA: ОДЕСА Анна Терзівець.

Рецепти виходитимуть у міжрегіональному проєкті «Ранок на Суспільному» щодня упродовж цього тижня, а також — поміж основними програмами в телеефірі регіональних каналів і на діджитал-платформах: ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ та фейсбук-сторінках Суспільного.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Запоріжжя та Запорізької області можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Запоріжжя у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.