Перша група майбутніх трансплант-координаторів

19:12, 21 лют. 2019
 
 Перша група майбутніх трансплант-координаторів

    Перша група майбутніх трансплант-координаторів — 10 людей. Це — медики різного профілю з усієї України. На курс відведено один місяць. Вивчатимуть різні дисципліни, які стосуються не лише трансплантації. З охочими стати трансплант-координаторами працювати будуть також психологи та юристи. Така посада в Україні раніше не існувала, тому програму формували з нуля, розповідає ректор Запорізької медичної академії післядипломної освіти. 

   Говорити з пресою майбутні трансплант-координатори відмовляються. Увагу приділяють вивченню дисциплін. Нова посада з’явилася в Україні з 1 січня. Трансплант-координатор — медик, який може виявити потенційного донора за допомогою реєстрів, з’ясувати, організувати вилучення та перевезення анатомічних матеріалів. Зокрема, органів. Саме він буде спілкуватися з родичами загиблих у випадку, якщо людина не встигла дати прижиттєву згоду на донорство.  Тоді саме рідні визначатимуть — як вчинити з анатомічним матеріалом, розповідає одна з викладачів курсу, психолог Анжеліка Поплавська. 

   Для того, щоб вилучити органи, навіть за прижиттєвої згоди на донорство, необхідно констатувати смерть мозку. Зараз задля цього збирають консиліуми лікарів. Входити до нього трансплант-координатор права не має. Його робота — якнайшвидше підібрати пару для того, щоб трансплантація була проведена вчасно.

  Це — перша група трансплант-координаторів. Утім, наступна вже сформована — вони розпочнуть навчання 5 березня. Зміни до закону про трансплантацію набули чинності 1 січня. Зокрема, за ними, кожен повнолітній громадянин України може погодитися чи відмовитися від посмертного донорства, а його рішення внесуть в Єдиний реєстр.