Браконьєрство у Бердянську

18:02, 14 бер. 2019
 
Браконьєрство у Бердянську

Від учрашнього дня набули чинності дозволені  ліміти на вилов риби в Азовському морі. До цього, протягом трьох місяців таких правовстановлюючих  документів  не було. Попри відсутність затверджених квот, одне з бердянських підприємств продовжувало займатися морським рибним промислом. Ліміти на дозволену кількість вилову морської  риби не затверджували протягом трьох місяців, з першого січня цього року. Тож, таким чином, здійснення   легалізованого морського рибного промислу було не можливим. За словами директора бердянського приватного підприємства Валентини Бондар, відсутність правовстановлюючих документів, зупинила від вилову риби не всіх підприємців. 

"У нас п’ятьсуден на підприємстві, всі вони стоять. Людей ми утримуємо. Виплачуємо заробітну плату. Несемодужевеликіфінансовівтрати. Зараз живемо за тігроші, якізаробили в 2018 році. Тому що в 2019 році ми трохи наморозили риби. Продали її. Жодне з наших суден не вийшло в море. Крім судна «Віра». Його власникЧереповскийВолодимир Петрович" - говорить директор приватного підприємства  Валентина Бондар.

"З початку року у нас затримано 5 суден. Одне з яких – велике – це судно «Віра». Належить приватному підприємству «ГНПД, Почерк», власником якого є Володимир Петрович Череповський. На це судно накладено арешт органами прокуратури та Нацполіції. Збитки, які були завдані державі складають більше 5 млн грн" - говорить виконуючий обов’язки начальника азовського басейного управління  Роман Левандовський. 

Наприкінці лютогона судні «Віра» проходили обшуки. За коментарем звертаємося до власника судна, приватного підприємця Володимира Череповського.

"Той, хто каже, що нема нормативної бази – хай не брешуть. Є вся нормативна база. Закінченим документом бази є дозвіл. Тому, ми виходимо із дозволом, як положено. Термін дії дозволу п’ять  років. Ніхто його не зупиняв. Не відміняв. Такого положення, що немає якоїсь нормативної бази, що дозвіл в такому разі припиняє свою дію немає у діючому законодавстві" - говорить приватний підприємець Володимир Череповський. 

Загалом, щороку близько 200 протоколів складають співробітники Приазовського  національного природного  парку на осіб, котрі займаються незаконним виловом риби в Азовському морі. Найбільша сума нанесених  збитків від браконьєрської діяльності  склала близько півмільйона гривень. 

"Вісім червонокнижнихвидів риби, яка під забороною вилову. для будь-якоговилову: науковогоабопромислового. це три види осетра: білуга, севрюга, осетер.шиман. цей вид риби практично не зустрічається: ні в тенетахбраконьєрів, ніде. з кожним роком чисельність все більшезменшується. рештавидів: два видибичка, якірідкозустрічаються.ми  не маємонічого: у нас немаєнічовнів, ніякогознаряддя, яким ми могли б ловити. цепотрібнонаймати людей, які могли б церобити" - говорить начальниця наукового відділу приазовського національного природного парку Наталя Барабоха. 

Судове засідання щодо законності вилову риби Володимиром Череповським відбудеться у понеділок, 18 березня.