У Розівці страйкують вчителі.

20:29, 18 бер. 2019
 
У Розівці страйкують вчителі.

Розівські вчителі мітингували сьогодні біля райдержадміністрації – їм не виплачують заробітну плату з нового року. Про пікет вони попереджали 14-го березня. Без заробітної плати вчителі та медики у дев’яти районах Запорізької області.

"Ми страйкувати хотіли ще 1 березня. Наші вчителі працювали без дітей. Це тільки дві Розівські школи. Сільські працювали. На мітинг виїхали ініціативні групи. Які взяли день за свій рахунок. Батьків попередили. Дітей попередили. Запропонували піти на канікули вимушені. Але ж рахунки за комуналку. Дитсадок не безкоштовний. В мене троє дітей. Щоранку думаю. Аби не захворіли. Бо грошей нема", - розказала Марина Дашевська, вчителька Азовської школи з Розівського району. 

За словами голови Розівської районної державної адміністрації Володимира Ревута, довго не ухвалювали зміни до бюджету:  "28 лютого були прийняті зміни в держбюджет. Сьогодні документ поступив на підпис до Президента. Що він його підпише. А залишки. Залишків субвенції було 600 тисяч. В нас один район. Одна громада. Сплатили податки. Сплатили ЄСВ, щоб не був перерваний пенсійний стаж. Сьогодні виділили кошти з районного бюджету на проплату ЄСВ".

На пікет педагоги вийшли у робочий час. Їх не звільнять, санкцій також не буде – повідомила очільниця обласного департаменту освіти Тетяна Озерова. "Зараз склалася така ситуація. Ми вчителям поясняли. Вони нам уже не вірять. Поясняли. Що сталося. Сталася колізія в законодавстві. Коли принімали бюджет в цьому році верховною радою передбачили в прямих відносинах між державним бюджетом і місцевим бюджетом це державна субвенція і медична субвенція -  напряму. Розівський. Як і Більмацький район взагалі не був включений в Закон про бюджет 2019-го року. Є Розівська ОТГ, в якій передбачені ці кошти, а в Розівському районі цих коштів нема.

Вчителі Розівського району планують страйкувати й далі, зокрема й завтра, 19-го березня.