«Реалізм і реальність» - виставка живопису запорізьких художників відкрилась у Запорізькому обласному художньому музеї

18:02, 22 тра. 2019
 
«Реалізм і реальність» - виставка живопису запорізьких художників відкрилась у Запорізькому обласному художньому музеї

На полотнах – історія краю від давніх часів і до новітньої доби – у пейзажах, портретах, автопортретах, медал’єрному мистецтві. Усі  200 робіт - із фондів закладу. Виставка присвячена 80-річчю Запорізької області.

Міські пейзажі Володимира Коробова, портрети сучасників Федора Шевченка, історичні постаті на полотнах Володимира Форостецького, окремо на виставці - козацька доба з різними зображеннями козака Мамая та старовинною народною іконою в центрі зібрання; морська серія Ігоря Маляренка, медалі з власної колекції співробітниці музею Галини Борисової. Є кілька робіт незапорізьких майстрів – картини Тетяни Яблонської та Володимира Нарбута. Подарунок із Франції - козак Мамай Омеляна Мазурика. Реальність краси рідного краю, що не вписалася в напрямок соцреалізму.

"Якщо ми торкнулися отих соціалістичних часів, то завжди були ті роботи, які робилися на замовлення або на виставки. А були роботи, які писалися для душі, які були творчими роботами. А є ще мистецтвознавці і їхнє світосприйняття. У нашому музеї немає робіт, яких можно віднести до махрового соцреалізму, є роботи, які цікаві і художникам, і мистецтвознавцям" - повідомляє директорка Запорізького обласного художнього музею Інга Янкович.

Виставка присвячена ще одному ювілярові – митсецтвознавиці Ірині Ласці, якій зараз виповнилося б 80 років. Кілька десятиліть тому вона започаткувала серію запорізьких майстрів у колекції музею.

"Говориш: запорізький художній музей, а уявляєш – Ірина Миколаївна Ласка. Це була душа музею. Вперше я з нею познайомилась, коли вона прийшла в майстерню до мого батька. Вона знала всю ситуацію не тільки в Запоріжжі, чи Україні, а взагалі, у світі, це була енциклопедія така. У неї не було такого, що робочий день закінчився, вона постійно жила проблемами мистецтва и проблемами музею" - розповідає художниця Ірина Гресик.

Колекція запорізьких митців у запорізькому художньому поповнюється й зараз. Під час відкриття виставки художник Григорій Мацегора подарував музейникам два потрети запорозьких козаків.

Виставка «Реалізм і реальність» експонуватиметься у Запорізькому художньому музеї один місяць.