Шість одночасних обшуків в місцях незаконного утримання людей здійснили працівники поліції 22 травня

15:24, 23 тра. 2019
 
Шість одночасних обшуків в місцях незаконного утримання людей здійснили працівники поліції 22 травня

У так званому Центрі реабілітації осіб із наркотичною, чи алкогольною залежністю та літніх людей  утримували 80 осіб різного віку та статі. До них застосовували заходи фізичного та психологічного впливу.

Організатори в місті Запоріжжя та Запорізькому районі орендували приватні будинки, у котрих утримували цих людей. Родичі сплачували на банківські картки за утримання 8 тисяч гривень на місяць за одну людину. Для осіб похилого віку – 10-12 тисяч гривень, за додаткову плату пацієнтів примусово доставляли до центру, в більшості випадків родичі були ініціаторами, зазначають в поліції. Поліцейськими встановлено четверо осіб, причетних до організації злочинної діяльності: це жінка 1983 року народження, двоє чоловіків 1987 року народження та чоловік 1985 років народження.

"Я тут три місяці незаконно знаходжуся. Мені тут не подобається. До мене чіплялися, я не звертала на це уваги. На мене психологічно тисли, через що я порізала собі вени. Тут принижують, нас не випускали нікуди. Давали якісь пігулки, я по два дні спала" - говорить постраждала.

"Зловмисники організували злочинну діяльність з метою отримання прибутку від родичів осіб, які мали нарко- та алко- залежних родичів, а також від родичів літніх людей, які через вік та хвороби нездатні розуміти, що відбувається. Правоохоронцями встановлено, що центр не є лікарською установою та не має медичних працівників, лікуванням пацієнтів ніхто не займався, їх незаконно позбавляли волі та утримували в неналежних антисанітарних умовах, без повноцінного харчування та належного медичного обстеження. Також надавали відповідні препарати, які не мають відповідного дозволу. Особи, які проходили реабілітацію не мали права залишати територію будинку, навіть по пів року, а  деяких випадках підходити до вікон. За будь-які провини та проступки до них застосовували заходи фізичного та психологічного впливу. Встановлюється все коло осіб, причетних  до злочину. Виявлено та вилучено речові докази. Відкрито кримінальне провадження   за ознаками ч.3 ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Наразі тривають слідчі дії" - повідомляє заступник начальника Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми гунп в Запорізькій області Олександр Калініченко.