10 велопатрульних поліцейських заступають на службу в Запоріжжі

15:44, 24 тра. 2019
 
10 велопатрульних поліцейських заступають на службу в Запоріжжі

Головні місця контролю за громадським порядком – рекреаційні зони та острів Хортиця. Для підготовки запорізьких патрульних залучили інструктора з міста Кривий Ріг.

Навчання для поліцейських-велосипедистів тривали п’ять днів. За цей час патрульні ознайомилися з технічною частиною велосипедів та пройшли підготовку з керування. На час чергування службовці отримають спеціальну уніфіковану форму, особисту аптечку, вогнепальну зброю та рюкзаки для зберігання документів.

- "Цього року ми хочемо більше від них ефективності в розрізі адміністративних, кримінальних правопорушень. Саме тому ми будемо брати позитивний приклад з інших міст, там де вони розкривають і виявляють складні злочини. Минулорічні патрульні, які виходили на вело патрулі, їхня основна функція минулого року – це була превенція. Превенція, ви знаєте в нас по оперативній обстановці острову Хортиця, здійснюється дуже багато крадіжок шляхом розбиття скла, і це автомобілі гостей нашего міста. На момент викрадення таких цінних речей. Тому вони були на той момент орієнтовані на це. А також, ви знаєте, кожного року у нас острів страждає від недобросовісних громадян, які там займаються усілякими підпалами трави і іншими порушеннями громадської безпеки. Тому минулого року вони були орієнтовані саме на такі функції" - розповідає начальник Управління патрульної поліції в Запорізькій області Світлана Михайловська.

- "Піший патруль – дуже повільний. Хлопці якщо будуть бігти, вони будуть втомлюватися. А велосипед – майже не втомлюється. Якщо правильно педалювати, тримати каданс правильний, то люди не будуть втомлюватися. Машина – вона не проїде у сквери та парки. Тобто велосипед це дуже добре та кращий транспортний засіб ніж авто, і краще ніж піший патруль.01:56 СКЛЕЙКА 02:12якшо виклик є «грабіж», хлопці сразу реагують на цей виклик, вони якщо бачать особу, яка схожа за орієнтуванням – вони наздоганяють поперше її. якщо особа не зупиняється – вони продовжують наздоганяти її, повідомляють особі, що це є патрульна поліція – зупиніться. якщо особа не зупиняється, то можливо будуть застосовані засоби примусу" - говорить інструктор велопатруля з Кривого Рогу Артем Кореньков.

 Лейтенант поліції Данило Федорченко зазначив - колеги з радістю відреагували на такий вид патрулювання. Але, не всі бажаючі мають змогу чергувати – не вистачає велосипедів. 

"Ближче до людей. Паркові зони. По-перше, люблю кататись на велосипеді. А сумісно з працею, це і користь і задоволення в роботі. Паркові зони. Вони часто бувають розпиття, якісь правопорушення, а дістатись туди пішим – дуже не зручно. І на це витрачається багато часу. На велосипеді можна швидко проїхати парк, проїхати між людьми, проїхати якісь перепони і дістатись до людей, яким потрібна допомога" - каже лейтенант поліції Данило Федорченко.