На острові Хортиця сьогодні урочисто відкрили відновлений меморіальний пам’ятник – гранітний хрест «Борцям за волю України»

18:20, 25 тра. 2019
 
На острові Хортиця сьогодні урочисто відкрили відновлений меморіальний пам’ятник – гранітний хрест «Борцям за волю України»

В рамках акції «Відроди Хортицю – відроди велич предків» на острові Хортиця сьогодні урочисто відкрили відновлений меморіальний пам’ятник – гранітний хрест «Борцям за волю України» та полили дубки, які висадили в минулому році на честь вшанування героїв України різних часів.

На відновлення зруйнованого в минулому році хреста «Борцям за волю України» витратили близько 50 тисяч гривень. Кошти збирали небайдужі громадяни та члени національного корпусу, зазначає організатор акції «Відроди Хортицю – відроди велич предків» Максим Зайченко.

«Ми продовжуємо її відроджувати, цей острів і шанувати героїв України, які ступали на цю землю, це і війська князя Святослава, і козаки гетьманської доби, це і війська УНР і Січових стрільців. Нагадаю, що 23 травня був день героїв, всеукраїнське свято і  до цього свята ми вирішили встановити такий меморіальний хрест, який нагадував би запоріжцям про події, які відбувалися в історії. Ми знаємо, що на Хортиці зустрічалися війська Української народної республіки з Січовими стрільцями саме на Хортиці, і вони сто років тому встановили подібний хрест», - говорить організатор акції «Відроди Хортицю – відроди велич предків» Максим Зайченко.

"Прескорбно, що знаходяться ось такі люди, які руйнують, це пам’ять. Ми от уже всі матері загиблих, приїжджаємо сюди в надії, що тут пам’ятають тоже так як і ми пам’ятаємо. Ми склали від матерів лист –прохання до Володимира, до нашого нового президента Володимира Зеленського, нашого  земляка, от, і ми попросили, строго матері загиблих, попросили в нього миру", - говорить мати загиблого бійця АТО Андрія Цвітненка Ірина Харчук. 

Після цього, всі охочі почали поливати висаджені в минулому році дубки. Загалом посадили більш ніж дві тисячі дерев, на сьогодні збереглося близько 70%. Члени Національного корпусу їх доглядали упродовж року, в літній період поливають двічі на тиждень. Біля саджанців є табличка національного корпусу, або іменна.

"Тут мої побратими, це в честь їхніх родин. Ми висаджували в минулому році. Одного не знайшли, зламали. Я сам з Кривого Рогу, тому часто не приїжджаю. В цей рік вирішив знову полити, щоб були могутні дуби, як українці наші, сильні, великі», - говорить боєць  92 окремої механізованої бригади Юрій Власенко.