Рамазан-байрам або Свято розговіння сьогодні відзначають мусульманські народи

11:31, 4 чер. 2019
 
Рамазан-байрам або Свято розговіння сьогодні відзначають мусульманські народи

Цьогоріч йому передував 29-денний піст, під час якого діяли  обмеження у їжі та питті, заборонялося лихословити, брехати та говорити непристойності.

Другий рік поспіль у Запоріжжі Рамазан байрам або тюрською  УразА-байрам чи арабською Ід уль-Фітр відзначає студентка медичного вишу   Асма Ражи. Говорить: як і на батьківщині, у Мороко, в Україні Свято розговіння розпочинається із традиційної 30-хвилинної молитви: чоловіки моляться окремо, жінки – окремо. Після цього усім присутнім роздають соки та солодощі. Таким чином, вітаючи один одного зі святом.

"Після Рамадану є свято Ід-уль Фітр. Всі мусульмани вітають один одного.  Щороку дотримуюся посту. Щороку Рамадан триває протягом 29-30-ти днів. Всі ці дні дотримуємося посту. Для нас, такий піст - це нормально. Тому що посту під час Рамадана дотримуємося з дитинства" - розповідає студентка медичного вишу Асма Ражи.

 

Цьогоріч, до запорізького ісламського культурного центру «Віра», за словами імаму м. Запоріжжя Мухамеда Мамутова,  з’їхалися понад шість сотень віруючих.

- "Мусульмани постились цілий місяць. За місячним календарем. Це 29 днів. І тепер закінчення посту - свято. Тобто, всі ці дні мусульмани не їли від самої зорі до ночі, до заходу сонця. І молилися, дотримувалися посту. Тепер у нас свято сьогодні" - зазначає активістка жіночої громадської організації «Сафія» Ніяра Мамутова.

- "Мусульмани приходять зі своїми родинами. Дітьми. Жінки з дітьми окремо. Чоловіки сидять внизу. Спочатку молитва, потім проповідь і після неї, мусульмани усі один одного вітають і роздаються частування" - говорить імам м. Запоріжжя Мухамед Мамутов.

 

 Підпишіться на нас у Telegram - t.me/suspilnezp
Ми в Instagram - www.instagram.com/suspilne_zp
Вподобайте нашу сторінку на Fаcebook - UA: Запоріжжя