Кооператив сільгоспвиробників утворили три родини з села Терпіння Мелітопольського району і вже прораховують попередні результати

11:21, 19 лип. 2019
 
Кооператив сільгоспвиробників утворили три родини з села Терпіння  Мелітопольського району і вже прораховують попередні результати

Два місяці тому об’єднали свої зусилля, гроші та земельні ділянки задля спільного господарювання на землі. Вирощують різні сорти солодкого перцю.

На 30-ти сотках  кооперативної земельної ділянки достигають болгарський та китайський перець. По периметру городу – квіти, фруктові дерева та кукурудза. Вони для вимогливої культури створюють спеціальний мікроклімат. А квіти - для запилення  перцю бджілами. Дівчата перевіряють стан зелених грядок після зливи. Вирощувати китайський перець разом із болгарським молодим аграріям запропонували менеджери українсько-канадського проекту  з розвитку плодоовочівництва.

- "Нам ця культура дуже подобається. Вона врожайна, прибуткова і її дуже люблять жителі нашого регіону. Ми вже 22 роки вирощуємо солодкий болгарський перець. Секретів вирощування дуже багато – починаючи з розсади і посадки. Взагалі, щоб отримати смачну і якісну папріку, котра користується попитом у різних країнах світу, треба докласти надзвичайно багато зусиль. Але це дуже цікавий і перспективний бізнес" - каже жителька с. Терпіння Мелітопольського району Ела Сиромятник.

7 років тому Ганна Єськова підтримала  ідею чоловіка розпочати сіймейний бізнес у сфері овочівництва, й подружня пара, разом із двома дітьми, переїхала з Мелітополя до Терпіння. Орендували житло. Третя дитина народилася вже тут. Цього літа почали будівництво власного будинку. 

- "Терпіння ніяк не планували. Замислювались про овочевий Кам’янсько-Дніпровський район. А тут проживала хресна мати мого чоловіка. Вона й порадила купити невеличкий будиночок і оселитися тут. Ми дізналися, що у Терпінні здавна вирощують болгарський червоний перець. Ми взяли естафету й почали виробляти ту ж продукцію. Вся увага міжнародного проекту направлена не на окремого фермера, а на групи. В кооперації є очевидні переваги, приміром, система знижок на придбання необхідних для фермера речей - до 7-ми тисяч гривень у рік. Ми все зважили, поміркували і вирішили об’єднатися  з тими, хто не злякався, тобто з прогресивними людьми села Терпіння. Крім того, у нас виникли перспективи співпраці зі службами, котрі будуть розвозити нашу продукцію по крамницях і супермаркетах Запоріжжя та області. Нещодавно мені телефонували й запитували, коли вже ми розпочнемо постачання" - розповідає жителька с.Терпіння Мелітопольського району Ганна Єськова.

- "Зараз об’єднуються в групи, що б була більше партія, що б було вигідніше продавати. У подальшому ми плануємо шукати нові ринки збуту саме для цієї групи, щоб це був не ринок, не базар, а торгові мережі, або переробка. Там і ціна вище, і набагато цікавіше для цієї групи" - говорить асистент менеджера інформаційно-консультаційного центру «Агро-таврія» Ігор Баранник.

- "Чому ми почали акцентувати увагу на групах? Тому що малому виробнику складно зібрати партію, аби задовільнити потреби наших супермаркетів та великих ринків. Об’єднавшись, вони зберуть велику партію і в подальшому зможуть вийти на вигідну ціну. Потенціал у нас дуже великий - родюча земля, а головне дуже хороші, працьовиті люди. Це - головна наша сила" - додає менеджер інформаційно-консультаційного центру «Агро-таврія» Євген Таблер.

Переваги й ризики кооперації в овочівництві молоді підприємці обговорюють на спільних зібраннях. Навчаються бути в курсі сучасних інновацій, залучати міжнародну технічну допомогу, просувати свій товар на високоприбуткові ринки. Планують у недалекій перспективі вийти на 60 сотків загальної площі посівів.