До приміщення UA:Запоріжжя завітав незвичайний гість

11:45, 14 сер. 2019
 
До приміщення UA:Запоріжжя завітав незвичайний гість

Маленький сич випав з вентиляційної шахти в одному з кабінетів. За словами працівників – шум вони почули ще минулої п’ятниці, але подумали, що це мабуть миші. А вже сьогодні вранці маля знайшло вихід до людей і без сил впало на підлогу.

Врятоване пташеня в очікуванні своєї подальшої долі сидить у коробці на рецепшені UA:Запоріжжя. Адміністраторка Катерина Стрижевська, розповідає як його рятували.

- "Сьогодні зранку дівчата зі 117 кабінету наші радіошники, повідомили, що вних у кабінеті маленька сова і попрохали мене допомогти їм зловити…. Чекає поїздки до ветеринарної клініки" - розповідає адміністраторка UA:ЗапоріжжяКатерина Стрижевська.

Згодом виявилось – пташеня просиділо у шахті декілька днів. Воно потрапило у пастку і вибратися самостійно не змогло.

- "На перший погляд це домовий сич, вони дуже комфортно зараз почуваються у містах, а у селах вони частіше селяться поблизу з помешканнями людей" - каже Катерина.

Оглянути та забрати на лікування маленького сича погоджується зооволонтерка Олеся Кулик. Вона рятує тварин і птахів, до того ж є ветеринаром. 

- "Зараз привезли пташку сову, сича точніше. Пташеняті не більше року, він у дуже тяжкому стані. Про це свідчить і стан дзьобу, і те, що пташка сидить абсолютно спокійно в руках, і як би ми її не перевертали – вона не пручається. Сови, не дивлячись на невеликий розмір, самостійно до людини ніколи не йдуть, тож те, що вона зараз спокійно сидить, свідчить про те, що сиченя давно не їло. Киль у пташки також свідчить про повне виснаження. До того ж у нього черепно-мозкова травма, тобто вона десь вдарилась головою. По пір’ях на крилах та хвості видно, що пташка намагалась вибратися з того полону, куди потрапила" - говорить волонтерка Олеся Кулик.

Олеся розповіла, що сови є досить корисними для людей сусідами – вони харчуються гризунами та комахами. Поводять себе майже безшумно і непомітно для людей. А ось інфекцій, чи хвороб не переносять. Проте самому пташеняті доведеться довго лікуватись.

- "Черепно-мозкова травма, яка є в наявності у цього птаха лікується таким чином – птаха розміщують у боксі з киснем, де він знаходиться десять днів. Нажаль такі травми часто закінчуються смертю пташки, тобто зараз вірогідність, що сич виживе – 50 на 50 відсотків. Але ми зробимо все можливе. Виснаження лікується своєчасним харчуванням. Якщо ми його вилікуємо – то зможемо випустити у живу природу" - каже Олеся.

Після обстеження птаха, Олеся телефоном повідомила нам, що діагнози підтвердилися. Волонтерка зв’язалась з орнітологами із Дніпра, пташеня будуть лікувати в Запоріжжі, але під їх наглядом, адже в нашому місті немає ветеринарів-орнітологів.