Обігрівач води, який працює на сонячних батареях, презентували у Запорізькому електротехнічному коледжі

11:55, 4 вер. 2019
 
Обігрівач води, який працює на сонячних батареях, презентували у Запорізькому електротехнічному коледжі

Вартість геліообладнання – 660 тисяч гривень. Гуртожиток Національного університету «Запорізька політехніка» використовує зелену енергію вже понад 4 місяці.

Сонячна батарея –екологічний проект, який реалізували за кошти малих грантів ООН. Працювала вонау тестовому режимі вже понад чотири місяці. Після кількох наукових розрахунків та досліджень, її ефективність підтвердили і вирішили відкрити офіційно. Сонячний колектор зробили на одному із запорізьких підприємств.

- "Хто зараз буде обслуговувати цю стсистему? Обслуговувати першій рік гарантійно, ті, хто монтував, а далі будем самі обслуговувать і там нічого складного нема. Вона дуже проста система. А розкажіть от, будь ласка. От зараз сонечко зайшло, от будуть осінь, зима. Холодний період. Як це прораховували? Ця система працює. Уже є досвід. Ми їздили дивились. Де такі системи працюють. Єдине, що коли буде велика кількістть пасмурних днів, це кінець грудня, початок січня. В цей період зменшується. Вона не перестає працювать. Вона працює. Зменшується температура. Але в цей час там є спеціальні підігрівачі електричні. Які будуть все це компенсувати" - розповідає автор проекту енергозбереження, завідувач заочного відділення коледжу Юрій Пачколін.

Екологічний проект реалізували, аби мешканці гуртожитку, а це студенти трьох вишів, користувалися гарячою водою щодня.

- "Сонячні батареї – це перший шлях до збереження екології, що для міста Запоріжжя дуже потрібно. На сьогодення. Я вважаю. Що також, ці сонячні батареї дуже допоможуть в нашому повсякденному житті і потрібно з чогось починати. І це добре що їх встановлюють на гуртожитках, на місцях суспільного користування. Також я сподіваюся. Що люди будуть використовувати їх і в своїх будинках" - говорить студентка 2 курсу «Запорізького електротехнічного коледжу» національного університету «Запорізька політехніка Софія Нільга.

Нині майже три сотні студентів постійно користуються гарячою водою, нагрітою енергією із сонячних батарей. Це економія і на електриці, і на холодній воді. Для того, аби, наприклад, помитися, потрібно натиснути на кнопку. Окріп розпилюється 20 секунд. Після того слід повторити натискання стільки разів, скільки потрібно. Збирання та подачу води регулює спеціальне технічне обладнання. Нині в коледжі працює десять душів.

- "Насправді це демонстраційний проект. Він створений не для того шоб вирішити всі проблеми там гуртожитку, чи коледжу. Чи там міста Запоріжжя. Чи більше. Це демонстраційний проект який має продемонструвати можливості використання альтернативних джерел енергії в цьому випадку сонячних колекторів для гарячого водопостачання. Це фінансує глобальний екологічний фонд для запобігання змінам клімату. Щоб ми використовували більш читсу енергію для нагріву води" - говорить експерт програми малих грантів глобального екофонду ООН Володимир Ширяєв.

Демонстраційний екопроект у подальшому вдосконалюватимуть. До електротехнічного коледжу час від часу приїжджатимуть зацікавлені зеленою енергетикою підприємці, представники бюджетних установ та науковці.