Запоріжжя знову відвідав рейнджер Девід МакКормак – американський ветеран війни у В’єтнамі

17:56, 18 вер. 2019
 
Запоріжжя знову відвідав рейнджер Девід МакКормак – американський ветеран війни у В’єтнамі

Торік він презентував в Україні свою книгу «В’єтнам 365», а нині приїхав підтримати українських військових та поділитися з ними досвідом. Також Девід МакКормак хоче поїхати до зони операції об’єднаних сил, та має задуми, як допомогти українським військовим – а саме соціалізувати, тих хто повернувся з війни.

- "Моя сьогоднішня місія – мені дуже цікаво поспілкуватися з українськими військовими, поділитись своїм практичним досвідом, наприклад як за допомогою простого ножа протистояти ворогові. Я дуже сильно підтримую Україну, адже вже колись воював проти комуністичного строю, тому зараз ненавиджу Путіна та Росію так само сильно, як і українці. Посттравматичний синдром – він однаковий для усіх армій світу. Особисто я справлявся з ним тим, що занурювався у працю – крім усього іншого я займаюсь ще й викладацькою діяльністю. Найбільш поширений метод боротьби з синдромом – це спілкування, можливо створення якогось спільного дозвілля – тематичних кафе, місць відпочинку, де ветерани могли б мешкати тимчасово, займаючись фермерством, господарством, чимось, що їх відволікало б від думок про війну" - розповідає військовий рейнджер США, ветеран В’єтнамської війни Девід МакКормак.

- "Немає державного підходу до вирішення цієї проблеми, це все пущено на відкуп волонтерів, людей які не байдужі, які опікуються з першого дня війни, опікуються учасниками АТО. Ніхто з війни не повертається здоровим. Це я вам як учасник, я можу підтвердити. Людина може бути більш соціально адаптована, може бути менш соціально адаптована – це на рівні психології, і не всі ці процеси психологічні ми можемо конролювати. Вважаю, що подібні зустрічі вони повинні відбуватися для обміну досвідом. Є великий досвід у Девіда, є великий досвід у наших ветеранів. І такий обмін він повинен бути. Він також це підкреслив, коли створюються якісь або підприємства ветеранські, або якісь фундації, залучення, куди можуть прийти ветерани, він также про це тільки що розповідав" - говорить голова правління Запорізької міської організації ветеранів АТО Михайло Пирог.

- "Для мене от така книга. Це життєвий досвід солдата, ідентичний нашому, не дивлячись на те, що він американець. Я гортаю цю книгу і бачу ці світлини. Як для військового, мені ці світлини говорять більше, ніж пересічному громадянину. Я вважаю, що такі зустрічі дуже потрібні, потрібен такий обмін досвідом, для того, щоб особисто я міг усвідомити, що я не один такий у цьому світі, кому довелось стикатися з тими проблемами, які є «ТАМ». І Девід – він молодець, що приїжджає, в нього такі самі моральні травми, як і в нас. І завдяки йому ми бачимо, що може й не американський уряд, але американські громадяни нас підтримують. Це дуже цінно для нас" - каже член громадської організації "Союз ветеранів АТО Запорізький округ" Артур Коломоєць.