Соціальні ролики та мультфільми, котрі ламають стереотипи про ромську національність та людей із інвалідністю, презентували сьогодні у Запоріжжі

18:38, 25 вер. 2019
 
Соціальні ролики та мультфільми, котрі ламають стереотипи про ромську національність та людей із інвалідністю, презентували сьогодні у Запоріжжі

   "Мистецтво без обмежень". Соціальні ролики та мультфільми, котрі ламають стереотипи про ромську національність та людей із інвалідністю, презентували сьогодні у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці.Поняття толерантності, недискримінації, різноманіття, прийняття намагалися донести до глядачів юні автори. Зокрема, у кількахвилинному відеоролику «Гаманець» намагалися показати типові стереотипи щодо ромів. 

    «Вперше знімали, працювали по сценарію, було важко, це про нас, про ромів. Я кілька разів чув, як нашу націю називають крадіями, я підійшов, я пояснив, що не всі такі. Людям було соромно. Це видно.» - розповів співавтор роликів, актор Артур Буздиханов.

    «Я керував у таборі дитячою студією кіно. Було там 25 охочих. Завдання – соціальні ролики. Діти робили все самі. І знімали, і монтували, ідеї теж їхні. Але пройшли не всі. Я контролював весь процес» - наголосив режисер Валерій Ніколаєв.

  Теми інклюзії, тобто відхилення у здоров’ї, взаємодопомоги демонстрували у кількох роликах. Подивитися відео прийшли понад три десятки запоріжців та гостей із області. Серед них вчителька однієї з героїнь відео – дівчини з інвалідністю - Тетяни Сенченко.

    "І я дуже радію її успіхам,  як особистості, яка розкрилась, соціалізувалась саме під час перебування в таборі в місті Приморську. Де була увага приділена толерантному відношенню до всіх нас. До вихованню поваги в дітей до нацменшин і до людей з обмеженими можливостями" - розповіла вчителька історії Відрадненської школи Широківської громади Запорізької області Галина Которощук.  

   Шість відероликів та два мультиплікаційних фільми були зняті у серпні нинішнього року під час роботи «Інклюзивного навчально-мистецького табору «Мистецтво без обмежень». Тоді у Приморську відпочивали і навчалися 120 дітей – серед них і учасники нинішньої презентації - з ними працювали три десятки різних спеціалістів.