В Запорізькому Національному університеті презентували історичні знахідки з Мамай-Гори

19:06, 26 вер. 2019
 
В Запорізькому Національному університеті презентували історичні знахідки з Мамай-Гори

Історичні знахідки, літньої археологічної експедиції на кургані Мамай-Гора презентували сьогодні в Запорізькому Національному університеті. Під час розкопок дослідники знайшли короткий золотий меч та глиняну амфору грецького походження, а також різноманітні прикраси. Ці знахідки передадуть до Кам‘янсько-Дніпровського музею. На території цього району знаходиться курган Мамай-Гора. На підтримку розкопок із обласного бюджету було виділено 100 тисяч гривень, повідомив директор обласного Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Владислав Мороко. Нагадаємо, перша експедиція на Мамай-Гору відбулась у 1988-му році. З того часу вони щорічні.

"Участь в експедиції приймали також і школярі, зокрема, Січового колегіуму. Вони вже більше десяти років працюють з нами. Активну участь взяли і волонтери. В цьому році було 15 чоловік із Києва, Маріуполя, Харкова, Запоріжжя, Дніпра. Кількість учасників експедиції в окремі дні досягала до 50 чоловік. А склад від двох років до 75. "

ГЕННАДІЙ ТОЩЕВ ЗАВІДУВАЧ АРХЕОЛОГІЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ЗАПОРІЗЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

"Всіх хвилює «які ж були враження?», ми не могли говорити від того, як нас захопила ця знахідка. Ми втратили дар мовлення, тому що таке ми бачили тільки в музеях. Коли ти стоїш біля поховання і розумієш, що щось подібне ти бачив тільки в Києві, в музеї золота – це насправді вражає. "

АНАСТАСІЯ РЯБЧЕВСЬКА УЧАСНИЦЯ АРХЕОЛОГІЧНОЇ ЕКСПЕДИЦІЇ НА МАМАЙ-ГОРІ