У Запоріжжі відкрилась виставка «Неосяжний світ Марії та Федора Примаченків»

16:07, 27 вер. 2019
 
У Запоріжжі відкрилась виставка «Неосяжний світ Марії та Федора Примаченків»

Виставка «Неосяжний світ Марії та Федора Примаченків», присвячена 110-ій річниці з дня народження мисткині, відкрилася вчора, 26-го вересня, у Запорізькому обласному художньому музеї.

У нинішній експозиції представлені 67 картин Марії Примаченко та 3 - її сина Федора. Загалом у музеї зберігаються 103 їхніх роботи. Роботи художниці виконані гуашшю у жанрі наївного мистецтва. Також в рамках виставки представлені твори за мотивами картин Марії Примаченко - 34 дитячих роботи.

"З 2009-го року музей ввів для себе особий розділ музейної педагогіки з використанням творів Марії Примаченко. Діти дуже легко сприймають цю творчість. І, як ми бачимо, в них все виходить. В різних техніках представлені роботи. Ми бачимо тут і гуаш на папері, бачимо аплікації, бачимо і витинанки."

Ольга Дворна, кураторка виставки дитячого малюнку «Неосяжний світ Марії Примаченко»

Алла Параконьєва з 1972-го і протягом 20-ти років  працювала завідувачкою відділом декоративно-прикладного мистецтва у Запорізькому обласному художньому музеї. Тоді у музейному фонді було 3 картини.  Вона їздила містами України у пошуку експонатів. У 1981-му році познайомилася з Марією Примаченко.

"Мені чогось дуже запам’яталося, як ми зайшли на веранду, вона стояла там, спершись на диван, вона жувала корочку чорного хліба. Вона з дитинства любила малювати, на печі малювала, за це її сварили. Але пристрасті і те бачення світу, яке вона мала не заважали їй в серці мати радісне світосприйняття."

Алла Параконьєва, запоріжанка

Народна художниця України Марія Примаченко жила у селі Болотня, що в Київській області. У 28 років майстриня отримала міжнародне визнання на Всесвітній виставці в Парижі 1937 року. Тоді її нагородили золотою медаллю.

"Наш музей підтримував довгі дружні стосунки з Марією Примаченко. Перша поїздка моїх колег до Марії Оксентьївни відбулась в 1980-му році і тоді Марія Примаченко подарувала 4 маленьких шедеври своїх звірів. Роботи останніх років виконані вже не на великому аркуші, а досить невеликі аркуші над якими зручно було працювати Примаченко. Творчість Марії та Федора - це не тільки  народне мистецтво, це планетарне мистецтво, визнане в усьому світі."

Тамара Гончаренко, кураторка виставки, старша наукова співробітниця

Виставка триватиме протягом 2х місяців,  у цей час заплановані також екскурсії та майстер-класи.