Понад сотні учасників Антитерористичної операції пікетували сьогодні будівлю Держгеокадастру в обласному центрі

13:17, 30 вер. 2019
 
Понад сотні учасників Антитерористичної операції пікетували сьогодні будівлю Держгеокадастру в обласному центрі

Акція розпочалася о восьмій ранку. Її учасники заблокували двері шиною, теками з оригіналами документів, заявами, відмовами та судовими справами, тому ніхто з працівників відомства на роботу не потрапив. Біля алеї встановили намет. Акція протесту - безстрокова, учасники сказали, що стоятимуть там, доки всі заявлені під час акції протесту вимоги не будуть виконані, а проблеми вирішені.

- "Я звернувся із заявою на отримання 2 гектарів землі  у 2016-ому році. Землю віддавали комусь іншому. І я знову і я три рази писав заяви. Я і ще 54 моїх побратими опинилися ні з чим, бо ця земля Дружелюбівської виправної колонії. З тих пір одні суди. Ніхто землю не отримав. Хочемо матеріальну і моральну компенсацію. Думаю, нині все вирішуватиметься у територіальних громадах. Тільки недовіра" - говорить учасник АТО Олег Моторний (м. Вільнянськ, Вільнянський район).

Окрім вимог що до виділення землі, учасники антитерористичної операції розповіли й про низку інших проблем, через які вже не раз влаштовували подібні пікети.

- "Я вже получив на землю, а там де мамочки погибших, 5 чоловік у нас таких, от вони попали в Зарічне. Однак, земля їм не понравилась. Бо дали на розібраному овчарнику. Вони приїхали подивилися і вони од неї отказалися. Їм предложили дето в Зарічном. Вона в оренді. Але до цих пір вони документи не получили на цю землю" - розповідає учасник АТО, людина з інвалідністю  Віталій Бородай (м. Оріхів).

- "Звільняють до запасу особовий склад офіцерів. Солдат. Сержантів. Кого завгодно. З масою порушень документально-кадрових, тобто не враховується срок нахождєнія в зоні АТО. Це не враховується в особових справах" - говорить учасник АТО (2014-2019 р.) Андрій Малоіван.

Через три години після початку акції до пікетувальників приїхали співробітники поліції. Вони взяли письмові пояснення і поспілкувалися з усіма присутніми сторонами.

- "Я призначений на посаду з 16-го вересня цього року. Шо така ситуація був повідомлений. Прийдя на посаду мною було виявлено факти затягування розгляду документів. В тому числі учасників АТО. Коли я прийшов 40-50 заяв було з просроченим терміном виконання. Я запропонував їм створити ініціативну групу. З 8-10 чоловік. З чітким переліком питань, в часності і до Держгеокадастру. Піднятись до мене. Вирішувати питання. Поки що дана пропозиція проігнорована + недопускають працівників до робочих місць" - каже виконувач обов’язки начальника головного управління держгеокадастру у Запорізькій області Петро Присяжнюк.

- "Позиця наступна. Минулої середи 25-го вересня голова облдержадміністрації Віталій Туринок провів свою першу зустріч із запорізькмими ветеранами АТО. Мова йшла о до багатьох проблемних питань, які турбуютьь наших героїв. Серед найболючіших – виділення земель воїнам та робота ержгеокадастру. Тому вже цієї середи 2-го жовтня атовці разом з радниками голови ОДА мають намір відвідати держгеокадастр. Аби зрушити розв’язання питання з місця. На цю зустріч вже запрошені учасники сьогоднішнього пікет" - говорить заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької облдержадміністрації Лєван Шишинашвілі.

Акція протесту - безстрокова, учасники пікету принесли ще кілька наметів та бочок і повідомили, що стоятимуть там, доки всі заявлені під час акції протесту вимоги не будуть виконані, а проблеми - вирішені.