У Запоріжжі відбулись громадські слухання щодо перейменування вулиці Дивногорської

15:47, 11 жов. 2019
 
У Запоріжжі відбулись громадські слухання щодо перейменування вулиці Дивногорської

     У Запоріжжі 10 жовтня відбулись громадські слухання щодо перейменування вулиці Дивногорської на честь першого Олімпійського чемпіона України з греко-римської боротьби Якова Пункіна. Збори, за участю понад 250 жителів міста, відбулися у Вознесенівській районній адміністрації.

     "Тут багато не тільки спортсменів, а й людей робітничих професій. Присутні почесні громадяни міста та просто ті, хто знає про життя та складну долю Якова Григоровича. Що я можу сказати? Судіть самі, Пункіна під час війни звільнили з полону після 4 років перебування у концентраційних таборах у Німеччині, коли він важив 40 кілограмів. А вже у 52ому році він виграв Олімпіаду! Це суперчоловік! До речі, протягом 60 років, котрі я провів у боротьбі, я ніколи не зустрічав спортсменів із такою неповторною технікою, котру мав Яків Пункін - заслужений тренер України з греко-римської боротьби Євген Чертков.

   Ініціативна група щодо перейменування не випадково обрала для цього вулицю Дивногірську, котра знаходиться у центрі міста, поряд із бульваром Шевченка.  Найближчим часом обласний спортивний інтернат, котрий знаходиться на початку Дивногірської, носитимемо ім’я цього видатного спортсмена.

     "Нарешті, за 18 років із того часу коли ми почали лобіювати це питання, виходимо на так звану фінішну пряму. Перший лист я написав у 2001 році на ім’я мера міста, учня Якова Григоровича – Олександра Поляка. Питання почало вирішуватись, але трагічні події перекреслили всі наші надії. Потім всі ці роки нам ніхто не казав «ні», але справа так і не зрушила з мертвого місця - каже президент Запорізької міської федерації греко-римської боротьби, історик Валерій Смирнов.

    "Щодо увічнення пам’яті цього легендарного борця вже зроблено чимало – на кладовищі, де він похований, встановлений пам’ятник, на Алеї Трудової Слави споруджено скульптурну композицію, залишилось мале – перейменувати вулиці. Гадаю, що сьогоднішнє слухання - чиста формальність, котра потрібна для протоколу якогось органу влади. Адже зрозуміло, що пам’ять про таких видатних людей повинна жити" - голова регіонального відділення Національного Олімпійського комітету України Володимир Лобанов.

   Після обговорень та виступів усіх охочих, присутні на громадських слуханнях майже одностайно проголосували за пропозицію перейменування вулиці. Остаточне рішення щодо цього питання тепер ухвалюватимуть під час сесії Запорізької міської ради.