Апеляційний суд Запорізької області змінив запобіжний захід директорові дитячого християнського центру-інтернату «Надія» Івану Дем’яненку

17:40, 22 жов. 2019
 
Апеляційний суд Запорізької області змінив запобіжний захід директорові дитячого християнського центру-інтернату «Надія» Івану Дем’яненку

   Замість перебування у слідчому ізоляторі – нічний домашній арешт. Сьогодні Апеляційний суд Запорізької області змінив запобіжний захід директорові дитячого християнського центру-інтернату «Надія» Івану Дем’яненку із селища Приазовське. Чоловіка звинувачують у  торгівлі людьми.

   Під будівлею Апеляційного суду, за підрахунками учасників мітингу,  зібралося близько півтисячі осіб – висловлюють підтримку 60-річному пастору, директору дитячого християнського центру «Надія» Іванові Дем’яненку. Із собою мітингувальники принесли плакати із гаслами «Віримо: добро переможе», «Просимо справедливого розслідування». Підтримати власного зятя прийшов і Сергій Падалко. Говорить: чоловіка знає вже понад два десятиліття, і з інкримінованим правопорушенням не згоден: 

    "Нормальний, порядний чоловік, сім’янин. У нього п’ятеро дітей. З 1999 року вирішив зайнятися інтернатом, вихованням дітей, які нікому практично не потрібні. Це діти, чиїх батьків позбавили батьківських прав - розповів Сергій Падалко.

      "Нам здається, що справа сфабрикована. Ми не можемо стверджувати, але Івана Дем’яненка ми знаємо тільки з позитивного боку і не віримо, що це могло статися з ним" - каже пастор церкви християн – баптистів Віктор Воєвода. 

   У рамках судових дебатів сторони обвинувачення та захисту мали змогу висунути свої аргументи відносно карного провадження за статтею «Торгівля людьми». Обвинувачений пастор Іван Дем’яненко на момент засідання  перебував у слідчому ізоляторі, тож зв’язок із ним тривав через скайп. 

    "Всі чотири неповнолітніх особи зазначають, що жодного примусу: психологічного чи фізичного не чинилося. Всім особам запропонували поїхати допомогти родині, яка допомагає інтернату і визвалися дуже багато неповнолітніх, але вибрали старших, чотирьох, які вже брали участь. Жодного примусу чи забов’язання не відбувалося . Це було особисте бажання" - зазначив адвокат Іван Черкашин.

    "Захисник вказує, що була добровільна згода неповнолітніх, проте в силу фізичних та психологічних властивостей та неповнолітнього віку, у даному випадку, згода особи не береться до уваги" - розповіла прокурор Діана Арустумян. 

    За словами адвоката Івана Черкашина, обраний запобіжний захід триватиме до 9 грудня. Попереду – досудове розслідування та судовий розгляд справи по суті обвинувачення. Нагадаємо,  Івана Дем’ненка затримали 10 жовтня. За версією обвинувачення, директор дитячого інтернату намагався продати чотирьох вихованців для виконання будівельних робіт у приватному домоволодінні селища Приазовське. Чоловіка затримали під час отримання ним однієї тисячі гривень за розвантаження меблів неповнолітніми хлопцями. Кримінальне провадження відносно Івана Дем’яненка розпочали за ч.3 ст.149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Йому  загрожує від восьми до п’ятнадцяти років позбавлення волі.