15 дорослих дубків, віком 5-6 років та вартістю півтори тисячі кожен висадили сьогодні на Алеї дубів на честь загиблих воїнів АТО на Хортиці у Запоріжжі

17:15, 26 жов. 2019
 
15 дорослих дубків, віком 5-6 років та вартістю півтори тисячі кожен висадили сьогодні на Алеї дубів на честь  загиблих воїнів АТО на Хортиці у Запоріжжі

Аби полити дубки знадобилося близько півтонни води, лопати, циберка, перчатки та бажання.

Аби висадити дубки приїхали школярі, студенти, батьки та родичі загиблих бійців АТО, військовозобов’язані та інші небайдужі запоріжці.

- "Я хочу відродити природу, щоб потім приїхати і насолоджуватися цією красою, тією різноманітністю, і щоб все було добреЯ знаю як саджати, я думаю для мене це як дубль два, буде як практика саджання дубів. На цій алеї вперше? Ні, вдруге, спочатку я була у проекті відроди Хортицю, а потім я другий раз була ми утеплювали ці дубки на осінь, і зараз третій раз саджаю знову дуби. Обгортати треба сухою травою, листям сухим, щоб їм було тепленько і вони взимку не пропали" - розповідає дев’ятикласниця Запорізького класичного ліцею Ірина Астаф’єва.

- "Ми вже брали в цьому участь, ми були тут два роки тому. Наша організація «Запорізьке обласне об’єднання сімей загиблих» висаджувала тут саджанці дубків кожному загиблому. Ось цей дубок, сьогодні ми посадили на честь Ашанського Андрія сина Ашанського Миколи Миколайовича з Чернігова, він голова Всеукраїнської спілки родин загиблих. А ще посадили дубок он там на честь всіх загиблих бійців нашої області" - говорить мати загиблого артема ревуцького Галина Ревуцька.

Нагадаємо, Алею добровольців, алею дубів на честь загиблих бійців АТО висадили 2 роки тому в рамках Україно-Литовського проєкту. Тоді їх було близько двох тисяч, прижились коло 500, зазначає Максим Зайченко. Цьогоріч 14 жовтня, на Покрову, декілька саджанців було пошкоджено. Їх згодом підв’язали співробітники заповідника «Хортиця», які поливатимуть й доглядатимуть також й за новими деревцями, зазначив чоловік. Висаджувати молоді рослини планують організатори кожні півроку.

- "В нас дуби вже десь їм 6 років, висота їх 2,5-3 метри. Система корнева вже сформована. Тому, дуби не люблять бути дуже залитими водою, щоб була там лужа, чи щось таке, тому основні правила такі: треба вирити яму розміром десь півметра на півметра, або 70 см в глибину. Поставити туди дуб з корневою системою, з грунтом в якому він привезений. Присипати землею, приттрамбувати, не заливати внутр. Водою і поливати обільно, хоча б два відра, але частинами" - каже начальник штабу національного корпусу Денис Бойко.

- "Ми висаджуємо великі дуби, для того, щоб зробити певний природній бар’єр, аби в  майбутньому не було можливості наїжджати на них і зробити такий жест, показати, що  ці дуби доглядаються, вони не кинуті на призволяще. У сімей загиблих є таблички, вони попросили у нас взяти декілька дубів, посадити їх, так би мовити іменних, посадити їх власне конкретним людям, тому я думаю, що декілька табличок сьогодні з’явиться, а однотипні, які у нас стандартні у нас в процесі, я думаю ще приїдемо і встановимо" - говорить голова національного корпусу Запорізької області Максим Зайченко.