У Запоріжжі підбили підсумки конкурсу «Громадський бюджет -2019»

17:47, 13 лис. 2019
 
У Запоріжжі підбили підсумки конкурсу «Громадський бюджет -2019»

У Запоріжжі підбили підсумки конкурсу «Громадський бюджет -2019».

У перегонах взяли участь близько 30 тисяч містян, перемогли 17 проектів із благоустрою - повідомили під час круглого столу представники координаційної ради з громадських питань при Запорізькій міській раді. Бюджет цьогорічного конкурсу становив 10 мільйонів гривень.

Цьогоріч конкурс громадських ініціатив відбувся вчетверте. До перегонів громадських ініціатив вперше долучилась міська влада, яка виділила кошти на реалізацію проектів із місцевого бюджету. Всі проекти організатори конкурсу розділили на три категорії.

- "Загальні проекти – 50% від загального фонду. 30% - проекти комунальних закладів, установ, підприємств – це 3 мільйони гривень. 20% - це житлово-комунальний сектор, 2 мільйона гривень по цьому напрямку було виділене, і таким чином по цих трьох категоріях відбувалось голосування" - говорить голова координаційної ради з питань громадського бюджету м.Запоріжжя Катерина Акула.

- "У лідерах були освітні проекти. Вони ж і перемагали. Ми на координаційній раді проаналізували цю ситуацію і вирішили розділити тематично всі проекти, аби дати можливість реалізовуватися й проектам інших напрямків" - каже заступниця начальника бюджетного управління Запорізької міської ради Олена Шулунова.

Найбільша кількість проектів стосується облаштування прибудинкової території – створення дитячих та спортивних майданчиків, озеленення та впровадження ланшафтного дизайну, прокладання доріжок, зміну парканів, тощо. Серед цьогорічних переможців – Алея випускників, відкрита у вересні цього року в парку трудової слави Запоріжжя. Тут встановили виконані художньою ковкою лавки, оригінальні урни, гойдалки, шкільні столи, і навіть дизайнерський металевий рояль. На реалізацію ідеї автори проекту отримали 300 тисяч гривень. Учасниця конкурсу Тетяна Жавжарова розповіла присутнім про свої зусилля щодо зміни в суспільній уяві іміджу району «Зелений Яр».  

- "У минулому році ми посадили козацьку алею. Там є єдина вулиця Шевченка. У Запоріжі не лише, виявляється, проспект, бульвар, а й вулиця. На цій вулиці тепер є козацька алея, і в цьому році ми вирішили зробити громадський простір Шевченківський на цій вулиці" - зазначає голова громадської організації «Екосенс», учасниця конкурсу Тетяна Жавжарова.

- "Ми залучили до нашого закладу немало коштів. І територія нашого закладу, і облаштування під’їзних шляхів, і інших шляхів, аби потрапити до нашого консультативного центру. Стала сучасною, красивою, безпечною" - розповідає вихователька - методистка ЦРД «Надія» багаторазова переможиця конкурсу Ганна Кузь.

Наступного року в умовах проведення конкурсу плануються нововедення.

- "Тепер всі загальні, тобто які належать до загальних проектів, будуть тільки великими. Всі, які належать до комунальної власності, або до житлово-комунального сектору, будуть тільки малими. І таким чином кожний мешканець зможе проголосувати за два проекти одночасно – за великий, загальний, що стосується всієї громади, і за один малий" - говорить Катерина Акула.

На громадський бюджет наступного року заплановано, також, 10 мільйонів гривень, серед яких 300 тисяч скерують на підтримку освітніх проектів. Вже з січня у міських районних адміністраціях стартуватимуть тренінги та семінари, де інформуватимуть населення щодо умов участі у конкурсі. Заявки з розробленими проектами та необхідною кількістю підписів – 100 для малих проектів і 150 для великих - прийматимуть з початку й до кінця травня. Голосування на підтримку певного проекту відбудеться у вересні, - повідомила присутнім голова координаційної ради з питань громадського бюджету Катерина Акула.