У Запоріжжі зафіксовано 1097 випадків скарлатини

15:11, 23 лис. 2019
 
У Запоріжжі зафіксовано 1097 випадків скарлатини

З початку року зафіксовано 1097 випадків цієї інфекційної хвороби. Батьки дітей, котрі перехворіли, стверджують, що це применшена статистика, так як діагностують та фіксують не всі випадки.

  Христина Саханицька лікувала п’ятирічного Гліба та трирічного Семеона від скарлатини більше десяти днів. Роботою спеціалістів інфекційної лікарні задоволена, а от умовами – ні. Здивована, що сімейні лікарі та фахівці невідкладної допомоги не визначили цю хворобу. 

    "Нашій родині довелося стикнутися чи то з некомпететністю, чи то з недбалістю педіатрів районної дитячої поліклініки. Були у моїх дітей висип та висока температура і страшне в горлі. Але ні педіатри, ні лікарі невідкладної допомоги скарлатини не побачили. Чому не ставляться діагнози? Лікарі некомпетентні? Чи наказ є? Лікарі написали алергія. І так два тижні. Ми не були ізольовані. Коли дитину почало нудити і в нього облізла шкіра на кистях рук – я схопила обох дітей – і поїхала до інфекційної лікарні. Там всі спрацювали професійно. Нас врятували. Гроші на лікування – це не першочергова проблема, мова йде про наслідки, адже нас фахівці попередили, що через невчасне лікування можуть бути ускладнення на серце, суглоби та печінку. Нині щотижня проходимо обстеження. Мені страшно. Дитина займалася айкідо, мали бути змагання в грудні, а тепер ми забули про спорт" - розповіла мати двох синів, які перехворіли скарлатиною Саханицька Христина.

Скарлатина – інфекційне захворювання, яке не можливо контролювати, пояснили в обласному лабораторному центрі  та інфекційній лікарні. 

    "У нас є інформація про це захворювання з 55-го року минулого століття. Тоді було зафіксовано 6 тисяч випадків. Далі спостерігалися роки підйомів та зниження, тобто скарлатина циклічна. Кожні 6-8 років вона перевищує епідпоріг. Зазвичай – 400 випадків на рік, у час підйому – понад півтори тисячі. Востаннє це було у 2012-ому. Щепленя від скарлатини немає, так як її викликає бетагемолітичний стрептокок. Хворіють переважно діти, віком від одного до дев’яти років. Дорослі – дуже рідко" - каже лікар-епідеміолог Запорізького обласного лабораторного центру Любов Акчуріна. 

   «Типова форма скарлатини має типові ознаки. Це завжди тонзіліт, тобто ураження мигдаликів. З гнійними нашаруваннями. Це завжди висип на шкірі, який має типову локалізацію, там де є складки шкіри великі такі. Скарлатину викликає бетагемолітичний стрептокок, який, якщо вчасно не був пролікований, він у відповідь на його появу в організмі, синтезуються антитіла. Які можуть мати автоімунний характер і можуть вражати сполучну тканину через кілька тижнів. І тоді через два тижні може у дитини розвинутися так звані пізні алергійні ускладнення у вигляді кардиту, ураження суглобів, ураження нирок - додала завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб Запорізького державного медичного університету Олена Усачова.