В Запоріжжі презентували лабораторію моніторингу довкілля

17:49, 24 січ. 2019
 
В Запоріжжі презентували лабораторію моніторингу довкілля

     Мобільну лабораторію моніторингу довкілля презентували у Запоріжжі. Досліджуватиме вона повітря, грунт, воду, а також радіаційний фон навколишнього середовища в режимі он-лайн, 24 години на добу. Виїжджатиме лабораторія як на планові перевірки так і на звернення жителів області.

    Досліджуватиме пересувна лабораторія 16 шкідливих речовин у повітрі, серед них: диоксид сірки, азоту, оксид вуглецю, фенол, сірководень, хлор та аміак. У воді ж обладнання виявлятиме 8 шкідливих речовин: нафтопродукти, нітрати, хлориди, сухий залишок та інше. Похибка вимірювань складе не більше 1%

     Перш ніж лабораторія розпочне працювати, працівники обласного лабораторного центру повинні навчитися правильно використовувати обладнання.  Навчання, яке складатиметься з трьох етапів, розпочалося 17 січня. Придбали лабораторію за кошти обласного та міського бюджетів. Загальна вартість 11 з половиною мільйонів гривень. Нагадаємо, лабораторію мали придбати у 2017 році, саме тоді відповідне рішення ухвалили міська та обласна ради, але через затримку з проведенням тендеру цього не відбулось. У 2018 році всі тендерні процедури провели наново і придбали лабораторію. 2 січня 2019 року вона прибула до обласного Лабораторного центру.