«Червона зона» — спільний спецпроєкт Суспільне Запоріжжя з телеканалами регіону 

«Червона зона» — спільний спецпроєкт Суспільне Запоріжжя з телеканалами регіону 

22 лис. 2021

23 листопада о 19:30 дивіться спеціальний прямий ефір — інформаційний марафон «Червона зона», який готують регіональні телеканали UA: ЗАПОРІЖЖЯ,  TV5  та Z. Проєкт присвячений темі боротьби з пандемією коронавірусу.

«Ми з жахом спостерігаємо за ковідною статистикою в Запорізькій області. Чи можуть журналісти вплинути на ситуацію? Якщо об’єднаються, то, певно, так, — говорить продюсерка Суспільного Запоріжжя Наталія Андреєва. — Тому разом із колегами з таких телеканалів як TV5  та Z погодились робити спільний спеціальний ефір. Дев’яносто хвилин екранного часу ми розбили на блоки і наповнили сюжетами із обласного центру та віддалених куточків області, інфографікою та статистикою, запросили компетентних спікерів, чиновників, лікарів. Ми хочемо зробити те, що вміємо найкраще — розповісти правду та зруйнувати міфи та фейки, що точаться навколо теми вакцинації. Звісно, робити щеплення чи ні— особистий вибір кожної людини, але ми хочемо, аби наша аудиторія отримала перевірену, а не маніпулятивну інформацію, щоб зробити виважений вибір». 

У прямому ефірі, що транслюватиметься одночасно на трьох телеканалах, йтиметься про перебіг вакцинальної кампанії в Запорізькій області, про наукову складову боротьби із пандемією, про брехню щодо вакцинації і про те, кому вона вигідна. Крім того, обговоримо психологічні аспекти небажання щепитися, а також вакцинацію дітей та вагітних. До студій запросили авторитетних експертів.

У першому інформаційному блоці журналісти Суспільного Запоріжжя проінформують про стан захворюваності в місті та області та розкажуть про умови, які на сьогодні склалися в лікарнях регіону. Глядачі дізнаються, чому в Запорізькій області ввели червону зону, як змінювалися обмеження щотижня і які діють сьогодні. Інфографіка, яку підготували журналісти Суспільного, покаже кількість хворих на момент ефіру, кількість одужань, смертей і щеплель. Із розмови з директором департаменту охорони здоров’я ЗОДА Олексієм Кулінічем, який буде присутній в гостьовій студії, дізнаємось про стан лікарень в області, кількість вільних ліжок, про концентратори та кисневі станції, про роботу реанімацій та складні райони. Поговоримо про те, чи вистачає лікарів, чи потрібна допомога студентів-волонтерів, та почуємо коментарі з міст області. 

У другому інформаційному блоці Суспільного Запоріжжя йтиметься про психологічні особливості вакцинації: які страхи заважають людям робити щеплення, як виникає страх і з чим він насправді пов’язаний, як впливає думка інших людей, що таке колективна свідомість, чи допомагає правильне налаштування не захворіти. Про психологічні аспекти вакцинації, говоримо із Віталієм  Підлубним, лікарем психотерапевтом, доктором медичних наук, професором кафедри психіатрії ЗДМУ.

 Фейки і міфи про вакцинацію, як  виникає фейк, кому вони вигідні та як  відрізнити фейк від факту — про неправдиву інформацію навколо вакцинації та про тих, хто її створює та розповсюджує  — у третьому включенні  Суспільного Запоріжжя до прямого ефіру марафону «Червона зона». Чому люди вірять у міфи та фейки про вакцинацію, як їх розпізнати в інформаційному просторі — розкаже Юлія Любченко, доцентка кафедри журналістики ЗНУ, тренерка з медіаграмотності.

Онлайн дивитися трансляцію можна на сайті Суспільне Запоріжжя. 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Оперативні новини Запоріжжя шукайте на діджитал-платформах: