«Життя в окупації показало реальну цінність “руського міра”», — Володимир Морозовський в інтерв’ю Суспільне Запоріжжя

«Життя в окупації показало реальну цінність “руського міра”», — Володимир Морозовський в інтерв’ю Суспільне Запоріжжя

9 вер. 2022

На початку серпня в ефірі російського радіо пропагандист запропонував організувати в Мелітополі «ГУЛАГ» для утримання учителів, які відмовляються від співпраці з окупантами, а також тих українців, які усілякими способами саботують незаконну діяльність росіян на українських територіях. Одним із таких українців став директор комунального підприємства «Чистота» — Володимир Морозовський. За що саме окупанти внесли Морозовського у «розстрільний список», хто «злив»  ворогам дані про мелітопольських атовців, та як після визволення міста  жити з тими, хто пішов на співпрацю з окупантами — про це в інтерв’ю Володимира Морозовського для міжрегіонального проєкту Суспільного Мовлення «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Теленовини на Суспільне Запоріжжя змінили час виходу

Після повернення з АТО Володимир Морозовський очолив Мелітопольске комунальне підприємство «Чистота» і керує ним шість років. На другий день повномасштабного вторгнення він приєднався до «Правого сектору» і взяв участь у боях за Василівку та Кам’янку. Наразі служить в окремому батальйоні Територіальної оборони. Але перед виїздом на фронт він вийшов на роботу і зробив те, за що окупанти і внесли його до «розстрільного списку». Що ж саме — розповів журналістці Суспільне Запоріжжя Наталії Андреєвій.

«25 лютого я вийшов на роботу і пошкодив техніку комунального підприємства. По-правильному, треба було вивезти, але ми не встигали, бо йшли бої за Мелітополь. Тому ми вивели прибиральну техніку з ладу — прибрали плати, які важко відновити», — каже Володимир Морозовський. 

За словами Морозовського, в автопарку підприємства було 38 одиниць техніки загальною вартістю близько 30 мільйонів гривень.

«Я маю сумнів, що після звільнення там щось залишиться. Адже вже в перші дні вони забрали з території КП навіть біотуалети. Шкодую лише про те, що не спалив техніку — зашкодила близькість приватного сектору», — каже Володимир Морозовський і пояснює, що єдиний мотив виведення автопарку з ладу — небажання співпрацювати з ворогом. 

«В 14-му році я пішов добровольцем на фронт, і я добре знаю, з ким маємо справу, знаю філософію цих людей, на що вони здатні. З ворогом співпрацювати в ніякому разі не можна. Ви прийшли на чужу територію, то ви й несіть за неї відповідальність. Чому маю допомогати вам в цьому? Тобто якщо я вивозитиму сміття, прибиратиму вулиці — знімаю ці проблеми з окупанта. І не треба прикриватися турботою за місцевих мешканців та високими матеріями. Ні! Чим більше проблем у окупантів, тим краще нам. Треба всіма засобами ускладнювати їм життя», — каже комунальник.

Читайте також: Як протидіяти російській пропаганді — у новому випуску «Кримського питання» на Суспільному

За даними Морозовського, із 125 працівників КП близько 70 пішли на співпрацю з окупантами. Тим людям, які не погодилися працювати з «новою владою», українське керівництво ще три місяці виплачувало заробітну плату. Комунальник каже, що прізвища тих, хто зрадив своїх земляків, добре відомі. Один із таких — працівник військкомату. Саме він і передав окупантам повний перелік мелітопольців-учасників АТО. 

«Чимало людей в Мелітополі чекали приходу росіян. Але тепер, коли люди на власні очі побачили, що воно таке, то вектор думок змінює напрям. Протверезіння прийшло до багатьох, бо життя в окупації показало реальну цінність “руського міра”», — каже Володимир Морозовський. 

Після визволення в рідне місто повернуться і ті, хто зараз здобуває перемогу і на фронті, і в тилу, ті, хто був зраджений сусідом і мав тікати в евакуацію разом з родиною. Залишаться жити в Мелітополі і нинішні симпатики росії, співпрацівники окупантів і зрадники. Як жити далі з цими людьми? Як на такій ворожнечій основі будувати післявоєнне суспільство? На думку Володимира Морозовського, це дуже складне питання, яке треба буде вирішувати державі. Як саме — дивіться в повній версії інтерв’ю.

 

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на усіх регіональних телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів регіональної мережі Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

На Запоріжжі Суспільне — це телеканал Суспільне Запоріжжя та Українське Радіо Запоріжжя.

Оперативні новини Запоріжжя шукайте на діджитал-платформах: