«Вже не достатньо просто просити», — волонтери про військові збори. Репортаж Суспільне Запоріжжя

«Вже не достатньо просто просити», — волонтери про військові збори. Репортаж Суспільне Запоріжжя

3 тра. 2024

Благодійні збори на потреби українських військових збирати стає все важче. Чим мотивують людей долучатися, запорізькі волонтери розповіли Суспільне Запоріжжя.  

Порівняно з першими місяцями повномасштабного вторгнення, донати на потреби армії впали вп’ятеро. Зокрема, про це каже директор одного із запорізьких благодійних фондів Пилип Ваганов.

«Якщо раніше за місяць ми могли назбирати на три авто, то тепер не завжди вдається назбирати й на одне. Вже не достатньо просто просити. Треба ще щось й давати.Тому півтора роки тому ми почали організовувати аукціони», — говорить Пилип Ваганов.

На торги виставляють розписані снаряди, патріотичні подарунки, інколи – побутову техніку. Але й аукціони не дають таких результатів, як раніше.

«Рік потому акціони збирали 35-40 тисяч, а зараз — до 20 тисяч», — каже волонтер.

Про помітне падіння донатів на армію говорить і засновник одного з благодійних фондів Денис Довгаль: «В перші місяці війни ми збирали на авто для військових за місяць. Тепер, щоб на щось назбирати, потрібні 2-3 місяці»,  – каже волонтер.

Щоб заохотити людей, Денис робить відеозвіти, як купує і доставляє, волонтери влаштовують ярмарок, запрошують зірок, організовують конкурси та лотереї.

Волонтер Микола Гриппа каже: завдяки учасникам групи в соцмережах вдається збирати щомісячно стабільні суми. В моменти різкої необхідності, від першого посту про відкриття збору до закриття проходить 1,5 години. Але щоб збирати більше донатів, Микола продає гравіровані гільзи. Їх з передової надсилають військові. Волонтер їх полірує та віддає гравірувати. На виручені з продажу кошти купують інструменти для військових, тканини, з яких волонтерки шиють спорядження.

Про те, як працюють запорізькі волонтери, що вважають причинами уповільнення зборів та якими засобами залучають благодійні кошти — дивіться в сюжеті корреспондентки Суспільного Єлизавети Баздирєвої.   

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні. 

Нагадаємо, телеефір Суспільне Запоріжжя можна дивитись  онлайн. Оперативні новини від Суспільне Запоріжжя — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: