Офіційна позиція щодо вимушених антикризових заходів у ПАТ

Офіційна позиція щодо вимушених антикризових заходів у ПАТ "НСТУ"

24 вер. 2018

До кінця 2018 року у розпорядженні Національної суспільної телерадіокомпанії України залишається 258,8 млн грн фінансової підтримки; 4,8 млн грн на рахунках філій; 5 млн грн на рахунку центральної дирекції. Очікувані прибутки від господарської діяльності НСТУ до кінця року у найкращому випадку становлять 20 млн грн. Таким чином для забезпечення роботи телерадіокомпанії до кінця 2018 року є лише 288,6 млн грн.

При цьому критичними та обов’язковими для сплати до кінця 2018 року, серед інших, є такі видатки: 210 млн грн – оплата праці; 186 млн грн – оплата трансляції; 9 млн грн – на виробництво вже запущених телерадіопрограм; 28 млн грн – комунальні послуги; 15,6 млн грн – податок на землю; 29 млн грн – оплата послуг та матеріалів; 21 млн грн – внесок до Європейської мовної спілки; 5 млн грн капітальних видатків на програмне забезпечення і технічне обладнання; 5 млн грн капітальних видатків на ремонт філій та обладнання.

Дефіцит критично необхідних коштів до кінця 2018 року становить 220 млн грн.

У зв’язку з тотальним недофінансуванням Національної суспільної телерадіокомпанії України та наявним дефіцитом коштів, що ставить під загрозу роботу телерадіокомпанії й можливість трансляції усіх теле- й радіоканалів суспільного мовника, правління НСТУ вимушене вдатись до антикризових заходів.

Рішенням правління від 24 вересня 2018 року визначено План антикризових заходів:

1. Звернутися до працівників ПАТ "НСТУ" з проханням скористатися відпустками без збереження заробітної плати:

‒ вищий керівний склад ПАТ "НСТУ" (голова правління, члени правління, виконавчий директор, заступники виконавчого директора, генеральні продюсери) – 10-15 днів;
‒ керівний склад ПАТ "НСТУ" – 10 днів;
‒ некерівний склад центральної дирекції ПАТ "НСТУ", що не задіяний у забезпеченні ефірного мовлення та виробництві телерадіоновин – 8 днів.

2. Обмежити з 1 жовтня 2018 року до окремого рішення правління прийом на роботу в ПАТ "НСТУ", забезпечуючи кількість вакансій на рівні не меншому, ніж станом на 1 жовтня 2018 року.

3. Припинити виплату премій керівному складу ПАТ "НСТУ" з жовтня 2018 року до окремого рішення правління ПАТ "НСТУ".

4. Провести переговори з контрагентами щодо розстрочки та відтермінування оплати за послуги і матеріали, що отримуються ПАТ "НСТУ" у 2018 році.

5. З метою розширення можливості співпраці з окремими комерційними підприємствами, залучення додаткових коштів, отримання доходів:

‒ внести зміни до внутрішніх документів ПАТ "НСТУ", що формують засади рекламної та спонсорської політики ПАТ "НСТУ";
‒ вжити заходів для залучення рекламодавців.

Національна суспільна телерадіокомпанія України наголошує, що неодноразово зверталась до уряду з приводу критичної ситуації через незаконне недофінансування.

Правління ПАТ "НСТУ" змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що може розглядатись як спосіб фінансового тиску на незалежні ЗМІ.

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить лише 776 563, 1 грн, а це вдвічі менше від суми, гарантованої Законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України".

Урізане вдвічі фінансування ставить під загрозу подальше існування суспільного мовника в Україні.