2021 рік разом із Суспільне Запоріжжя: згадуємо, як було

2021 рік разом із Суспільне Запоріжжя: згадуємо, як було

5 січ. 2022

Оперативно та зважено розповідали про життя регіону та обговорювали найгостріші питання сьогодення, під час локдауну водили глядачів на онлайн-екскурсію Хортицею та на телеекскурсію в музей, розповідали Україні секрети давньої кухні Запорожжя та поринали в архітектурну історію Олександрівська, співали пісні на свята у міжрегіональних концертах і показували театральні та спортивні прем’єри, транслювали святкові літургії із місцевих храмів та знімали розповідали про унікальних містян, які переглянули мільйони людей — Суспільне Запоріжжя підбило підсумки роботи у 2021 році.  

Продюсерка Суспільне Запоріжжя Наталія Андреєва вважає, що для Запорізької філії 2021 рік був насиченим і ефективним. 

«Нам вдалося у складний період пандемії створити і видати в ефір добірку якісного телевізійного контенту, над яким працювала як команда філії, так і зовнішні продакшени, — говорить керівниця творчого напряму Суспільне Запоріжжя. —  Можу сказати, що особливо продуктивними стали останні півроку роботи: це і "Хортиця онлайн", і "Де є бої - там є герої", і аутсорний проєкт "Запорожжя на смак", і проєкт довгого списку конкурсу "Створюй з Суспільним" під назвою "Переможці", який телеглядачі ще побачать в ефірі. Впродовж року служба новин філії тримала руку на пульсі всіх подій, що були важливими для Запоріжжя і області, і нам вдалося видавати на телебаченні, радіо та цифрових платформах матеріали, що відповідають стандартам журналістики».  

Щодня інформували про життя регіону та піднімали гострі питання  

«Новини» і «Сьогодні. Головне» на UA: ЗАПОРІЖЖЯ , «Радіодень» і «На часі» на Українському радіо Запоріжжя — основні програми Суспільне Запоріжжя, які розповідають про життя регіону, незважаючи ні на що, протягом року щобудня виходили в ефір чітко за розкладом. Одним із лідерів за кількістю переглядів в інтернет-мережі  серед цьогорічних сюжетів новин Суспільне Запоріжжя стало відео про аварію з електропоїздом «Запоріжжя-Київ», що трапилась  29 березня. Тоді поблизу смт. Славгород Дніпропетровської області з рейок зішли 6 із 9 вагонів поїзду «Інтерсіті» №732 Київ-Запоріжжя. Цей сюжет дивились 1,8 млн користувачів.  

Рекордна кількість трансляцій з місця подій

Досягненням минулого року на філії вважають 45 годин ефіру з використанням пересувної телевізійної станції. Це найбільша кількість ПТС-трансляцій серед регіональних мовників.

За допомогою ПТС Суспільне Запоріжжя в ефірі усіх регіональних телеканалів показали 25 трансляцій святкових богослужінь із храмів різних конфесій у Запоріжжі, дві трансляції матчів чемпіонату України з футзалу, змагання з бальних танців в межах Кубку Світу і Кубку України.

Напрацювали нові формати

Новою взятою висотою став для Суспільне Запоріжжя спецефір «Червона зона», присвячений питанням боротьби з пандемією. Цей проєкт вирізнявся масштабами і складною специфікою організації: прямий телеміст трьох регіональних каналів, 90 хвилин ефіру, 7 спікерів, троє ведучих, 20 відеоматеріалів. В такому форматі Суспільне Запоріжжя працювало вперше в своїй історії. 

«Для нас це був виклик, але все вдалося», — прокоментувала участь філії у «Червоній зоні» Наталія Андреєва. 

Архітектурні пам’ятки старого Олександрівська, як свідки минулих епох, та сучасні перспективи їх реновації  — це тема подкасту «Архітектурна кома», створеного на Суспільне Запоріжжя. Цією роботою журналісти мовника привернули увагу до споруд, які змогли через віки дотягнутися до сучасних часів, але потребують захисту та людської турботи. «Архітектурна кома» розповідає про оригінальні архітектурні рішення та долі людей, що зводили ці будівлі. Слухати подкаст можна тут.

Долучалися до міжрегіональних проєктів та продукували ідеї 

«Чому я вакцинуюся», «Українською вільно», «Один із сотні», «Новорічний концерт на Суспільному» і «Незалежність єднає» до Дня Незалежності — це міжрегіональні спецпроєкти, у яких Суспільне Запоріжжя взяло активну участь, знайомивши українського глядача із місцевими героями, музикантами, думками та настроями.  

Крім того Суспільне Запоріжжя стало автором міжрегіонального проєкту «Обличчя Незалежності», до створення якого долучились 14 філій Суспільного. 

Показали театральні прем’єри 

Суспільне Запоріжжя надало можливість глядачам побачити театральні прем’єри, залишаючись вдома. У 2021 році команда мовника відвідала відразу три вистави Запорізького Муніципального театру-лабораторії «VIE».  Побачити нові роботи театралів змогли глядачі не тільки Запорізької області, а й інших регіонів України — вистави, відзняті UA: ЗАПОРІЖЖЯ, показали всі регіональні телеканали Суспільного.     

Створили проєкти про історію краю

 У 2021 на Суспільне Запоріжжя створили два історичних проєкти власного виробництва. Відзняли Другу частину проєкту «Хортиця-онлайн». Це три серії, в яких розповідається про стародавнє поселення Протовче Та музеї судноплавства й менонітів. 

Проєкт «Там де бої, там є герої» — це годинна телеекскурсія, присвячена яскравому епізоду історії українського козацтва — Національно-визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького. 

 

Відео у соцмережах, які набрали рекордну кількість переглядів 

Більш ніж мільйон користувачів мережі фейсбук-мережі переглянули відео від Суспільне Запоріжжя, присвячене 11-річній жительці Запоріжжя Богдані Ткаченко, яка встановила світовий рекорд

906 переглядів набрала зворушлива історія про дитячий будинок сімейного типу в Калинівці. Наталя Проданова та її чоловік Едуард вирішили створити будинок сімейного типу у 2017 році. Спочатку пройшли навчання та взяли на виховання сімох дітей. Нині у них живе 15 вихованців віком від 12 до 22 років. 

Майже 240 тисяч людей завдяки Суспільне Запоріжжя дізналися про рідкісний художній талант запорізького викладача Олександра Брянського. У масштабі один до ста майстер створив паперові копії всесвітньо відомих соборів.

Розвінчували міфи

В новорічну ніч глядачі всіх регіональних телеканалів Суспільного дізналися про смаки стародавньої степової України. Проєкт «Запорожжя на смак»  — експериментальне історико-кулінарне шоу про те, що готували та їли на території, яка вважалася козацькою вольницею — Великим Степом, Запорожжям — і як це вплинуло на сучасну українську кухню. Автори проєкту з’ясували, що образ українця-салоїда — штучно створений, адже наші предки були вегетаріанцями. Подробиці про смаки Запорожжя у відео:  

Розкрили професійні тонкощі тренерської роботи 

Закінчили роботу над проєктом «Переможці», який було відібрано у відкритому конкурсу «Створюй із Суспільним» в довгий список. «Переможці». Це 12 історій тренерів, які виховують чемпіонів у спорті і переможців у житті. Герої проєкту — дуже різні особистості, які об’єднані любов’ю до своєї тренерської справи. Прем’єрний показ проєкту заплановано на зиму 2022 року. 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне Запоріжжя — це телеканал UA: ЗАПОРІЖЖЯУкраїнське радіо Запоріжжя та діджитал-платформи. 

Оперативні новини про Запоріжжя: