«Загадкове нічне вбивство собаки»

13:28, 18 бер. 2019
 
«Загадкове нічне вбивство собаки»

«Загадкове нічне вбивство собаки» - прем’єра вистави, котра присвячена соціалізації дітей із діагнозом аутизм, відбулася в Запорізькому академічному обласному театрі юного 16 березня. Показ вистави відбувся в рамках фестивалю-конкурсу «Січеславна - 2019».

Вистава «Загадкове нічне вбивство собаки» створена за мотивами роману британського письменника Марка Хеддона. Книга побачила світ у 2003 році. Головний герой вистави – 15-річний хлопчик на ім’я Крістофер Бун, має діагноз «аутизм». Одного разу він виявляє в саду мертве тіло сусідського собаки та вирішує розслідувати вбивство, попри заборону батька. Головну роль у виставі виконав актор Олег Абакуменко.

"Я граю в цій виставі  роль Кристофера Буна – це хлопчик-аутист.  У цій виставі відбувається багато моментів, котрі його розкривають, розказують, що таке аутизм, як все це відбувається в їхньому житті. Я готувався до цієї ролі десь 5 місяців. Читав багато літератури, відвідував дітей таких у центрі. Я зрозумів, що це звичайні діти, але вони відрізняються від нас своїми принципами, а так, це звичайні діти. Вистава складна, адже знаходитися на сцені 2,5 години, це не легко" - говорить актор, виконавець головної ролі Олег Абакуменко.

Виставу «Загадкове нічне вбивство собаки», котра спрямована  на переосмислення сучасних моральних цінностей, ставили в театрах Великобританії та США. Запорізький театр планує показувати її в Україні і за кордоном. На прем’єру у Запоріжжі прийшли батьки дітей-аутистів.

"Це дуже важливо, бо таких дітей багато. Здебільшого, вони або сидять вдома, або, якщо виходиш на прогулянку, то батьки своїх дітей довкола відвертають, доводиться уходити, щоб ніхто не звертав уваги. Люди не розуміють, думають, що дитина не вихована, балувана, що батьки нею не займаються. Питають в мене: Мамо, чому ви не займаєтеся зі своєю дитиною, чому вона у вас така балувана? Я в таких випадках можу лише заплакати і піти. А коли про цю проблему говорять, люди починають розуміти, що такі діти є, і їх потрібно сприймати такими, які вони є" - говорить глядачка Наталя Чепурко.

Прем’єра вистави відбулася в рамках 27 регіонально фестивалю-конкурсу «Січеславна - 2019». Нагадаємо, стартував він 15 березня і триватиме до 25 березня. Змагатимуться за театральну нагороду Придніпров’я 25 вистав театрів із Запоріжжя, Дніпра, Кривого Рогу, Покровського та Кам’янського. Гратимуть їх у Запоріжжі та Дніпрі.