В Запоріжжі зареєстрували петицію, щодо відкриття "Вікна життя"

17:19, 4 кві. 2019
 
В Запоріжжі зареєстрували петицію, щодо відкриття

Автором електронної петиції є запоріжанка Лілія Чернишова. Ідея зібрати голоси, аби втілити задум у життя, в неї з’явилася давно, оскільки сама має двох дітей, тому й турбується за майбутні життя новонароджених. Петицію ж зареєструвала 26 березня.  Жінка хоче, аби у пологових будинках, або дитячих лікарняхстворили "вікна життя", де породіллі можуть залишати новонароджених дітей у безпечному місті.

В Україні на сьогодні діє 49 «вікон життя» в різних областях. Нині покинутих немовлят у Запоріжжі направляють на обстеження до дитячих лікарень №1 і №5. Якщо мама хоче покинути свою дитину, то вона може це зробити в пологових будинках, або в приймальних відділеннях, каже акушер-гінеколог Ганна Головко:

"Це питання виникало в нас в Запоріжжі вже багато років тому, але й досі його не вирішили. Оскільки до сих пір не існує законодавчої бази, яка врегулювала функціонування «вікна життя».Мама, яка лишає свою дитину в такому вікні, вона ж офіційно відмову від неї не пише. Дитину потім передають до дитячого будинку, і якщо її колись усиновить якась родина – ось тут і виникає правова колізія. Бо потім мама зможе настояти на генетичній експертизі і повернути свою дитину. Нині пологові будинки у Запоріжжі готові приймати немовлят, яких з тих чи інших причин хочуть лишити мами. Я закликаю мам так не робити, оскільки в місті є багато соціальних служб, які готові допомогти, зокрема можна звертатися до своїх гінекологів,вони порадять, що робити. Можна звернутися за допомогою до соціальних служб, у нас є заклад «Затишна домівка», де мами можуть пожити певний час разом з дітьми, їм там допоможуть. З початку цього року лише до нашої консультації звернулося 14 вагітних жінок, які були в складних життєвих обставинах і потребували допомоги, але своїх дітей вони не покинули."

Загалом «віконце життя» діє за таким принципом: якщоматірвідмовляєтьсявіднемовляти – вона кладе його у бейбі-бокс, і за 30 секунд дверіблокуються. За цей час жінка щеможепередумати. Далі сигнал сповіщаємедиків про те, щоїм принесли малюка. Післяоглядудитинувідправляютьдодитячогобудинку.

Нагадаємо, у 2018 році в Запоріжжі було покинуто 18 дітей, двоє з них не в медичних закладах. В цьому році дві породіллі відмовилися від своїх немовлят в дитячих поліклініках. Одну дитину знайшли мертвою 11 березня в смітнику, а одну - живою на капоті автівки біля 9 пологового будинку 25 березня. Нині в Запоріжжі почав працювати комунальний заклад «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка», де громадянам різних соціальних категорій, в тому числі й мамам з немовлятами, або вагітним надають допомогу. За словами Наталії Сиворакши, всі покинуті діти знайшли свої нові родини. Аби електронну петицію про створення «вікна життя» розглянули на сесії міської ради треба зібрати 750 підписів.