Запорізькій правді не подовжили ліцензію

18:27, 14 тра. 2019
 
Запорізькій правді не подовжили ліцензію

 У приміщенні редакції газети «Запорізька правда» сьогодні відключили електроенергію, через те, що виданню не подовжили ліцензію. Запорізькі журналісти, правозахисники, юристи та представники громадських організацій вимагають від Запорізької обласної ради передати видавництво з комунальної у приватну власність, аби єдина в регіоні україномовна газета продовжила свою діяльність.

Виконуюча обов’язки головного редактора газети «Запорізька правда» Наталія Зворигіна повідомила учасникам зборів про рішення Апеляційного суду м.Дніпра від 3 квітня цього року, яким дозволялося розпочати процедуру  роздержавлення комунального підприємства «Запорізька правда» Запорізької обласної ради в рамках  впровадження реформи децентралізації. На це рішення суду Запорізька обласна рада не відреагувала. А 24-го квітня, за словами Наталії Зворигіної, підприємство позбавили можливості здійснювати свою виробничу діяльність, а відтак і проводити весь комплекс розрахунків – із заробітної плати працівникам, за комунальні послуги, податки тощо.

За статутом газета «Запорізька правда» - офіційне друковане видання  Запорізької обласної ради та державної адміністрації. На початку 2016-го року трудовий колектив газети ініцюював зміну юридичного статусу з метою його роздержавлення. Голоси депутатів Запорізької обласної ради щодо майбутнього друкованого видання розділилися. Колективу газети, фактично, відмовили у праві власності, й таким чином рада унеможливила ведення виробничої діяльності комунального підприємства.    

У штаті «Запорізької правди» – 8 працівників. До 24-го квітня вони працювали по дві години на добу три дні на тиждень. Зараз журналісти розміщують свої матеріали на сторінках електронного інтернет-ресурсу «Правда ЗП», що солідарно надав газетярам свою платформу. Боргу із виплати зарплат працівникам немає, однак до 20-го травня цього року підприємству необхідно сплатити близько 10 тисяч гривень до Пенсійного фонду. У разі заборгованості почне нараховуватися пеня.

Наталія Зворигіна повідомила присутнім на засіданні, що трудовий колектив газети запропонував голові Запорізької обласної ради Григорію Самардаку винести рішення Апеляційного суду м.Дніпра на затвердження на наступну сесію Запорізької обласної ради. Представник від облради на сьогоднішнє обговорення не прийшов.