Адміністрацією морських портів України підписано договір на проведення днопоглиблення акваторії Бердянського порту

18:37, 25 тра. 2019
 
Адміністрацією морських портів України підписано  договір на проведення  днопоглиблення акваторії Бердянського порту

Значуща подія відбулася в Бердянському морському торговельному  порту. Адміністрацією морських портів України підписано  договір на проведення  днопоглиблення акваторії Бердянського порту.

Подія довгоочікувана і дуже важлива з економічної точки зору. Проведення експлуатаційного днопоглиблення  проводитиме «Спеціалізоване технічне бюро «Азимут», яке стало переможцем тендеру і запропонувало найнижчу ціну, що становить 354 мільйони дев’ятсот гривень без урахування  ПДВ.

Останнім разом роботи з днопоглиблення  проводилися у 2016 році, що дозволило підняти відмітку  осадки суден з  7,5 метрів на 7 цілих 7 десятих, яка  тримається вже три роки. Постійне намивання ґрунту потребує проводити періодичні потужні роботи. А ще паралельно здійснювати  відновлення глибин локально у проблемних місцях, для чого застосовується власний землесос  ДП  АМПУ «Меотида». Майбутні масштабні роботи ж планують почати вже у липні.

 Нагадаємо,що довжина підхідного каналу Бердянського порту складає 20 кілометрів,ширина 90 метрів. Нині  прохідна осадка суден, що обслуговуються в порту зменшена з 7,9 на 7,7 метрів. Проектна глибина планується в середньому 8,4, де осадка  підхідного каналу і осадка біля причалів  не суттєво відрізнятимуться. Тож, днопоглиблення допоможе  отримувати повне завантаження суден. Оскільки  їх недовантаження через зменшення прохідної осадки на 20 см складає від однієї до п’яти тисяч тон на судно.  А це   спричиняє  значні економічні збитки  для адміністрації порту, стивідорних компаній, вантажовласників. В планах - підвищити вантажопереробку з 1.8 млн. т  до  2 цілих і 3 десятих млн.т.

Днопоглиблення почнуть з проблемних ділянок каналу, які складають близько десяти кілометрів і далі переміщатимуться  акваторією порту, включаючи усі  дев’ять причалів.