«Лише плекання нового духу врятує нас». Третій день поспіль на Мелітопольщині триває перший Всеукраїнський фестиваль «Донцов-фест»

15:02, 6 лип. 2019
 
«Лише плекання нового духу врятує нас». Третій день поспіль на Мелітопольщині триває перший Всеукраїнський фестиваль «Донцов-фест»

Присвячений нашому землякові – політичному діячу, філософу та публіцисту Дмитру Донцову. Працює на двох локаціях -  у місті Мелітополь та в селі Орлове, що в 30-ти кілометрах від райцентру.

5-го липня зранку на околиці села Орлове розгорнулись мистецькі майданчики: виставка народних ремесел та музичних інструментів, національно-патріотичні вишколи для молоді, алея з плакатами військових діячів армії УНР. По обіді, коли на головній сцені відбувались саунд-чеки, гурти «Тінь сонця», «Олеум» та «Бандерштадт» готувались до вечірніх виступів, на другій – літературній – розпочались диспути та поетичні читання.

- "У Києві дуже багато фестивалів, на західній Україні дуже багато фестивалів, але вони дуже потрібні в російськомовних містах, там, де люди будуть долучатися до української культури, туди треба везти. У мене патріотична, військова поезія, в основному, тому цей фестиваль дуже мені близький по духу, тут  я можу почитати поезію бойового духу. У мене багато віршів, які я пишу від чоловічого імені" - каже поетка організаторка фестивалю «Творчий сектор» Мальва Кржанівська.

Головну сцену фестивалю опанували етно-рок-групи, лірники та кобзарі.

- "Це наша самореалізація головна у літній сезон, тому дуже раді, що з’явився такий фестиваль у Мелітополі. Я пам’ятаю, що він довго плекався Валерієм Гладунцем та його друзями,  так шо ми звичайно, ну як же, патріотичний фестиваль на півдні України – ось ми і приїхали" - говорить лідер гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк.

Політичний діяч, ідеолог українського інтегрального націоналізму, один із перших керівників Союзу Визволення України Дмитро Донцов – народився у Мелітополі. За словами організатора фестивалю, фольклориста Валерія Гладунця, місцеві партнери охоче підтримали ідею киян влаштувати на Мелітопольщині мистецько-патріотичний форум імені видатного земляка

- "Ідея – відновити справедливість. Показати людям наших діячів: істориків, філософів, громадських діячів, політиків. Одним із визначних велетнів у творенні української держави, української нації, власне, є Дмитро Донцов" - зазначає програмний директор фестивалю, київлянин Валерій Гладунець.

Сьогодні учасники фестивалю «Донцов-фест» відвідали Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна могила», а завершиться форум святкуванням Івана Купала – з обрядами, українськими танцями та піснями на березі озера поблизу Орлового.