Чотири випадки захворювання на дирофиляріоз, тобто зараження гельмінтами через укус комарів, зареєстровано нині в області

11:53, 17 лип. 2019
 
Чотири випадки захворювання на дирофиляріоз, тобто зараження гельмінтами через укус комарів, зареєстровано нині в області

Минулого року за аналогічний період таких випадків було 5. Епідсезон у комах-кровопивць розпочинається в квітні й триває до жовтня. А найбільш активні вони вранці та ввечері.

- "Мазями користуємося, спреями від комарів. Народні методи не застосовуємо, чув щось про часник, але я його точно не застосовую. Взагалі мене люблять кусати комарі, але на щастя немає алергічних реакцій чи побічних ефектів" - каже запоріжець Дмитро Жовтоножка.

- "Рідко мене кусають комарі, знаю, що від них можна захищатися спреями. Алергії немає, якщо вкусив комар – не чухаю" - говорить запоріжець Іван Гончаров.

За словами етимологині Інни Комариці, великих комарів на довгих ніжках боятися не варто, бо вони не несуть загрози. А ось малі комарі можутьпереноситималярію й інші інфекції.

- "Зараз я досліджую малярійних комарів. Вони невеликого розміру, трохи більші за звичайних, які нас кусають. Малярійних комарів у нас достатньо багато. Зазвичай, вони там, де є велика рогата худоба. Якщо звернути увагу, то у них на крильцях є темні плями. Малярійних комарів у нас 7 видів. Комарі не лише алергічні реакції на укуси можуть викликати, але й можуть переносити захворювання, наприклад лихоманка Західного Нілу. В минулому році 9 людей в області захворіли на це.  Також можуть переносити дирофиляріоз, малярію. Загалом, з усіх видів комарів, які є в нашій області, тільки деякі можуть пити кров і переносити захворювання через укус. Комарі, які є на морі, або ті, що збираються на світло – їх не варто боятися, вони не п’ють кров. Ті, що п’ють кров нападають в темряві, і реагують на вуглекислоту, яку виділяє людина, на молочну кислоту, на запах поту. В нас є ще мошкара, яка також ссе кров, і часто її укуси плутають з комариними. Але вони також небезпечні. Розчухувати місце укусу не треба, аби не розносити інфекцію. Захищати себе потрібно від кровососучих комах можна репелентами. Є такі, які треба наносити на шкіру, а є такі, які варто наносити на одяг. Можна застосовувати також і природні засоби, наприклад, ефірні масла : кедра, евкаліпта, лаванди, цитранелли. На природі можна використовувати спіралі, але щоб приблизно за метр від людей, тварин, води та їжі. В багаття можна підкидувати шишки. Але перед тим, як застосовувати будь-який репелент варто його спочатку спробувати, чи немає на нього алергії. Треба нанести на лікоть з внутрішньої сторони, де згинається рука і упродовж 15-20 хв спостерігати за реакцією" - розповідає етимологиня Інна Комариця.