В Веселівському районі Запоріжжя почали виробляти сонячну енергію

15:39, 20 сер. 2019
 
В Веселівському районі Запоріжжя почали виробляти сонячну енергію

Встановлені на центральній системі водозабору сонячні панелі почали виробляти зелену електроенергію для Веселівської об’єднаної територіальної громади. Зараз міні-електростанція працює не на повну потужність і забезпечує водою лише 20% населення Веселого. За проектом, вироблятиме 20 кіловат енергії. Будівельні роботи планують завершити до кінця серпня. А в майбутньому - повністю забезпечити цей об’єкт сонячною електроенергією.

Питна вода у цій місцині знаходиться на глибині 300-400 метрів. Проблема її видобування завжди була однією з найгостріших для жителів Веселого, - каже проектний менеджер громади Сергій Кутьєв. На весняній сесії громади прийняли рішення використати альтернативну енергетику – долучитися до Програми охорони навколишнього середовища Організації Об’єднаних Націй - через Міжнародний Екологічний Фонд.

Перший технологічний етап передбачає подвійне підняття води на поверхню. Другий - спростить і здешевить техпроцес, - каже Сергій Кутьєв.

За словами голови Веселівської громади Петра Кіяшка, зелена енергетика – приорітетна для розвитку регіону. Незабаром поблизу села Маломихайлівка планують розташувати вітроелектростанцію.

Будуватимуть у Веселівській об’єднаній територіальній громаді й нову сонячну електростанцію. За проектною документацію, її потужність становитиме 9 МВт. Розташується на 13 гектарах землі неподалік першої сонячної електростанції, що вже працює у Веселому півтора роки. На новій станції електроенергію планують виробляти з початку наступного року, - повідомив журналістам Суспільного Петро Кіяшко.