Працівники державної екологічної інспекції в запорізькій області спільно з поліцейськими склали протокол відносно чотирьох осіб, які 16 жовтня вирубали понад сімдесят дерев.

18:58, 21 жов. 2019
 
Працівники державної екологічної інспекції в запорізькій області спільно з поліцейськими склали протокол відносно чотирьох осіб, які 16 жовтня вирубали понад сімдесят дерев.

  Працівники державної екологічної інспекції в Запорізькій області спільно з поліцейськими склали протокол про адміністративне порушення відносно чотирьох осіб, які неподалік села Зелене, що у Вільнянському районі Запорізької області, 16 жовтня вирубали понад сімдесят дерев. Також у них конфіскували техніку. За словами місцевих жителів, дерева вирубали на території, де планується будівництво каолінового кар’єру.

   Місцевий житель Віктор Ганчев став свідком вирубки лісового масиву. Чоловік повідомив про інцидент до Вільнянського відділку поліції і разом з правоохоронцями приїхав на місце події. За його словами, незаконно вирубати дерева намагається одне з Товариств з обмеженою відповідальністю - для того, аби облаштувати тут каоліновий кар’єр.

   "На місці був автомобіль ГАЗ-53 та чотири чоловіки з пилками. Було спиляно 71 дерево. Їх затримали. Виїхала слідчо-оперативна група. Також приїхав представник Державної екологічної інспекції, який розраховував збитки. Це все внесено до матеріалів. Та і наскільки мені відомо, на даний час всі ці дані внесені до Єдиного реєстру досудового розслідування. Збитки складають майже 200 тисяч гривень. Це збитки, нанесені державі. «Також приїхав представник цих чорних лісорубів, який почав надавати договір між ним та Товариством з обмеженою відповідальністю «Біляївський збагачувальний комбінат», який всупереч чинного законодавства почав вирубку лісу, що він не мав права робити" - розповів місцевий житель Віктор Ганчев.

   За словами голови громадської організації «Вольтерра» Романа Кононенка, громада Вільнянського району протистоїть будівництву кар’єру вже протягом трьох років. Земля належить до категорії 60-Є – особливо цінні ґрунти. Аби їх перевести з сільськогосподарського призначення в промислове, необхідне рішення Верховної ради України. 

   "Але для того, щоб цього уникнути, вони розробили схему. Вони знецінили грунти, особливо цінні - категорії 60-Є, зробили нижче категорію. І голова Вільнянської РДА Іванов Дмитро Юрійович своїм розпорядженням перевів сільськогосподарські в промисловість.Землі він викупив і передав у оренду ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат" - наголосив голова громадської організації «Вольтерра» Роман Кононенко

  Відповідні розпорядження голови Вільнянської районної державної адміністрації розміщені на офіційному сайті установи. В документі Міністерства екології та природних ресурсів України про оцінку впливу на довкілля від 19 лютого цього року йдеться про відмову у видачі документа дозвільного характеру – висновку з оцінки впливу на довкілля по плановій діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «Біляївський збагачувальний комбінат».

    5 січня 2019 року була створена петиція до Кабінету Міністрів України про заборону будівництва «Біляївським збагачувальним комбінатом». Станом на 21 жовтня зібрано 708 голосів з 25 тисяч необхідних. Ця територія становить особливу природоохоронну,  рекреаційну цінність – каже еколог Дмитро Буркот. За його словами, на ділянці виявлені червонокнижні види рослин та тварин. Поява каолінового кар’єру, на думку фахівця, є небезпечною і може призвести до непередбачуваних наслідків. Зокрема, об’єкти добування породи планують розміщувати безпосередньо в місці витоку річки Вільнянка. Це може призвести до її забруднення.

   На цій території були проведені дослідження. Там виявлено перевищення радіаційних рівнів  за альфа-радіоактивністю до 30 разів. На шести метрах виявлено вміст урану, і перевищення норм радіаційної безпеки України від одного до шести разів. Це одна з видів загроз - каже еколог Дмитро Буркот.

   Крім того, за словами еколога, діяльність кар’єру може викликати запиленість навколишнього середовища та атмосферного повітря. Також виникатиме і значний шум від роботи важкої техніки.

    За словами адвокатки «Біляївського збагачувального комбінату», жодного відношення до вирубки дерев підприємство не має. Товариство з обмеженою відповідальністю дійсно уклало договір з приватним підприємцем, але на очищення території від сміття, а не на вирубку дерев. Тобто, з метою здійснення благоустрою. В оренду підприємство взяло понад 5 гектарів землі. Щодо майбутнього кар’єру, за словами адвокатки Олени Нестеренко, «Біляївський збагачувальний комбінат» діє в рамках чинного законодавства і має необхідні дозвільні документи. На земельній ділянці, де вирубали дерева, кар’єр розміщуватись не буде, але використання цієї території також прописана в дозволі на видобування надр.