Волонтерська акція допомоги 23-ом коням, евакуйованим із-під Авдіївки, відбулася вчора у селі Георгіївське

13:50, 11 лис. 2019
 
Волонтерська акція допомоги 23-ом коням, евакуйованим із-під Авдіївки, відбулася вчора у селі Георгіївське

Туди перевезли табун донька й мати – Аліса Журик та Марина Панюшкіна.

Переміщені у спокійне місце тварини тепер потребують належного харчування й умов утримання. Зокрема, підготувати стайні до зимівлі. У цьому й надали допомогу представники Національного корпусу, ветерани Антитерористичної операції, студенти та запоріжці, які дізналися про вчинок землячок та побажали приєднатися до акції. Загалом понад 40-ка осіб. 

- "Відремонтовано паркан, залатано дах в одній із будівель. Також збудовано дві левади для того, щоб тварини могла знаходитися на свіжому повітрі. Але це тільки початок і ми надалі плануємо допомагати тим волонтерам, які взяли на себе таку тяжку ношу" - говорить керівник Національного корпусу у Запорізькій області Максим Зайченко.

Нагадаємо, 23-х коней англійської чистокровної верхової породи перевезли з прифронтової Авдіївки на Вільнянщину фахівчиня з інформаційних технологій Аліса Журик та її мати Марина Панюшкіна. На цих архівних кадрах від 29 жовтня – початок облаштування на околиці села Георгіївського конеферми, у котру жінки вклали власні заощадження, приватизувавши ділянку та будови на ній. 

- "Це дуже класно та приємно, що стільки людей відгукнулося. І допомагають, і щось привозять. То піддони, то яблука й моркву. Коні, коли приїхали сюди, то що таке овес та сіно – знали, а моркву деяким просто пахли до рота, самі розжовували й давали, щоб вони спробували, що це таке. Нам надіслали прожектори на ділянку, комплект – 4 прожектори – щоб були освітлені ділянки. Електрика тут є, але жодної лампи не було – все розтягнули, доки тут господарської діяльності не було… Хтось колоди привіз, дошки, з котрих ми ось цю леваду зробили. Я приємно шокована і низький земний уклін усім" - розповідає доглядачка за кіньми Марина Панюшкіна.

Марина ПАнюшкіна каже: зараз коні потребують добудови майданчиків для вигулу, адже постійно знаходитися великим тваринам у приміщеннях стаєнь неможливо за будь-якої пори року – вони стійкі до погодних умов. Не вирішена поки проблема з водопостачанням – господарки мріють пробити свердловину на території конеферми.

- "Необхідно облаштувати денникИ. Тому що є кілька вагітних кобил, вони вже приїхали сюди такими. І якщо зробити ще кілька денників, як мінімум 5, аби коли з’являться лошата, їх інші не затоптали та не завдали ушкоджень. Бо кобили до людей вони прихильні, а між собою в них з’ясування стосунків інколи доволі бурхливі" - каже доглядачка за кіньми Марина Панюшкіна.

Коли нагальні питання вирішать, коням необхідно буде зробити щеплення та відправити документи на експертизу для підтвердження чистоти породи. За словами Марина Панюшкіної, існує єдиний світовий облік чистокровних верхових порід, котрим керує англійський жокей-клуб. Найближче відповідні експертизи здійснюють три лабораторії в Європі, стандартна вартість процедури для одного коня - 35 євро.