Художній фільм «Крути 1918» презентували у Запоріжжі

20:28, 8 лют. 2019
 
Художній фільм «Крути 1918» презентували  у Запоріжжі

    Художній фільм «Крути 1918» презентували 8 лютого у запорізькому кіноконцертному залі імені Довженка. Стрічку знімали протягом року, переважно у  Києві. У якості акторів спробували себе  150 військовослужбовців Президентської бригади Нацгвардії України, які грали і «червоних», і бійців Української Народної Республіки. 

    На прем’єру стрічки завітали  актори Віталій Салій , Андрій Федінчик та  запорізький історик Федір Турченко.  Останній розказав - в основі фільму реальні історичні події - бій біля залізничної станції Крути 100 років тому.

     Актори фільму розповіли, що фільм радше  не реконструкція давніх подій. Більшість героїв - збірні образи. Але є і історичні персонажі - Симон Петлюра, Михайло Грушевський, Аверкій Гончаренко, Михайло Муравйов.  Остатнього зіграв Віталій Салій.

    Зйомки фільму розпочались з вересня 2017 року в Межигір’ї, де відтворені французькі місцини стрічки.  Основні зйомки відбувалися у Києві — на Софійській площі, у Київській фортеці та на вулицях міста. Станцію Крути, розташовану в Чернігівській області, знімали у селі Сигнаївка на Черкащині. Були задіяні близько  тисячі акторів і двох тисяч одиниць зброї. 

    Проект фільму «Крути 1918» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно у сесії ігрових тематичних фільмів та отримав 26 мільйонів гривень державного фінансування. Загальний  бюджет склав  52 мільйони гривень.